Ghidul CSM - simulacru de consultare publică. ActiveWatch şi Apador-CH cer reluarea consultărilor

La consultările cu societatea civilă pe tema Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media au fost invitate organizaţii precum Asociaţia Naţională de Paintball România, Salvamont România, Asociaţia Profesională a Transportatorilor, în timp ce organizaţii relevante, cu activitate în domeniul justiţiei şi bunei guvernări, au fost omise, acuză ActiveWatch şi APADOR-CH.
Preşedintelui ActiveWatch, Mircea Toma
Preşedintelui ActiveWatch, Mircea Toma (Eugen Horoiu/Epoch Times)

ActiveWatch şi APADOR-CH cer Consiliului Superior al Magistraturii să reorganizeze procesul de consultare cu organizaţiile societăţii civile pe tema modificării Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media. Potrivit celor două organizaţii, consultarea a fost realizată superficial şi în condiţii netransparente.

Astfel, la consultări au fost invitate organizaţii ca Asociaţia Naţională de Paintball România, Salvamont România, Asociaţia Profesională a Transportatorilor sau Asociaţia Română de terapii în ADHD şi autism, în schimb organizaţii relevante, cu activitate în domeniul justiţiei şi bunei guvernări, au fost omise. Responsabilul desemnat de CSM pentru consultarea publică pe marginea Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media este Victor Alistar.

Redăm scrisoarea celor două organizaţii:

Asociaţiile ActiveWatch şi APADOR-CH, organizaţii de drepturile omului care militează pentru transparenţă şi bună funcţionare a justiţiei, în contextul discutării în cadrul CSM a modificării Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media,

vă solicită reluarea procesului de organizare a consultării organismelor media şi a organizaţiilor neguvernamentale desfăşurat în condiţii netransparente de către domnul Victor Alistar, membru al Consiliului.

Spre surprinderea noastră, am aflat de la colegii din presă – ziare.com - despre acest demers, care nu întruneşte nici măcar minimal principiile de transparenţă, consfinţite de Legea 52/2003 privind transparenţa decizională, sau pe cele promovate de organizaţia nonguvernamentală al cărei director este domnul Alistar.

De aceea, pe lângă reorganizarea consultării publice, solicităm şi o analiză internă privind modul în care domnul Victor Alistar a decis, cu lipsă de profesionalism, să organizeze o astfel de consultare care, prin superficialitatea desfăşurării aduce, pe de o parte, grave prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii şi, pe de altă parte, duce la o deturnare clară de la scopul activităţii de consultare publică – acela de îmbunătăţire a Ghidului.

Consultarea în discuţie ar trebui întreprinsă prin interesarea şi implicarea organizaţiilor din domeniul drepturilor omului şi a bunei guvernări, organizaţiilor de media, instituţiilor de presă, la nivel naţional, precum şi altor categorii relevante.

Mai mult, datele legate de acest proces ar fi trebuit publicate şi evidenţiate pe pagina de internet a CSM.

Prin urmare, facem apel la responsabilitatea şi profesionalismul tuturor membrilor CSM pentru a organiza transparent şi coerent acest proces consultativ, cu respect faţă de toţi cetăţenii acestei ţări."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne