"Autorul" Codurilor se apără: Sub 1% pică la CCR. M-aş bucura să întâlnim aceeaşi statistică peste tot în sfera dreptului

Statul a plătit nu mai puţin de patru milioane de euro pentru elaborarea celor patru coduri civile şi penale, ale căror articole se pare că pică unele după altele când sunt contestate la CCR. Şeful Curţi, Augustin Zegrean, arată cu degetul spre Cătălin Predoiu, "autorul" Codurilor.
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
16.03.2016

Jurisprudenţa Curţii Constituţionale nu a schimbat în ansamblu substanţa şi concepţia blocului legislativ al Codurilor penal şi de procedură penală, a declarat miercuri prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, replică la declaraţiile făcute cu o zi în urmă de şeful CCR, Augustin Zegrean, potrivit cătora vinovat pentru deciziile de neconstituţionalitate care au vizat codurilor este întotdeauna "autorul".

"Noile coduri au însumat aproximativ 5.000 de articole. Daca ţinem cont că fiecare articol cuprinde mai multe aliniate, vorbim de aproximativ 15.000 de texte juridice integrate. Din ele, colegii dlui Zegrean au găsit cu cale că ar fi neconstituţionale 34, care cuprind câteva probleme de drept regasite în cele 34 de articole.

Asupra respectivelor probleme de drept au fost păreri împarţite inclusiv la nivelul CCR, devreme ce deciziile au fost
luate în general cu voturi împarţite, inclusiv cu opinii separate, cum a fost luată ultima decizie privind interceptările. Din cele 7 probleme de drept, aproximativ 4 ridică problemă de tehnică, restul sunt chestiuni discutabile, în funcţie de concepţia şi filosofia juridică abordată", a declarat Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei pe vremea căruia s-au elaborat codurile.

În concluzie, prim-vicepreşedintele PNL susţine că jurisprudenţa CCR nu a schimbat substanţa şi concepţia blocului legislativ al codurilor.

"Iar dacă privim în termeni statistici, îndreptările făcute de CCR la blocul legislativ al codurilor sunt sub 1%, cum spuneam, mult sub 1%. M-as bucura să întalnim aceeaşi statistică peste tot în sfera dreptului şi a justiţiei", a adăugat Cătălin Predoiu.

Declaraţiile lui Cătălin Predoiu vin după ce preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat, la postul public de televiziune, că vinovat pentru deciziile de neconstituţionalitate care au vizat codurilor este "autorul".

"Din păcate, aceste coduri nu au fost în dezbatere parlamentară. Ele au fost adoptate prin asumarea răspunderii. Sunt în total peste 3.000 de articole în Codul penal şi cel de procedură penală. 50 dintre ele (declarate neconstituţionale - n.r.) nu este foarte mult. Dreptul este în permanentă mişcare. Nu poţi, când scrii un articol, să analizezi din toate perspectivele. (...)

Nu aş duce vina la Parlament pentru aceste articole care au fost declarate neconstituţionale. Ele vor fi rezolvate. Vinovatul este întotdeauna autorul. Nu ştiu cine a fost autorul, cred că nu Guvernul", a precizat Zegrean, citat de stiripesurse.ro.

Potrivit preşedintelui CCR, în unele situaţii, avocaţii au o "altă aplecare" asupra textelor şi, când doresc să-şi apere clienţii, vor căuta toate soluţiile şi teoriile. "Ei sunt mai inspiraţi decât legiutorul în unele situaţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor