Autorii masacrului din Tiananmen demascaţi

Înainte de a 23-a comemorare din acest an a masacrului din Piaţa Tiananmen, autorul chinez Wu Renhua a publicat o prezentare privind suprimarea violentă a studenţilor protestatari, de către guvernul chinez în 1989.
Mii de persoane participă la un priveghi pentru comemorarea celei de-a 22-a aniversare a măcelului din Piaţa Tiananmen, Hong Kong 4 iunie 2011. (Mike Clarke / Getty Images)
Chen Han & Jia ShanNTD Television
03.06.2012

Înainte de a 23-a comemorare din acest an a masacrului din Piaţa Tiananmen, autorul chinez Wu Renhua a publicat o prezentare privind suprimarea violentă a studenţilor protestatari, de către guvernul chinez în 1989. Cartea, intitulată "Povestea ascunsă a curăţării sângeroase din Piaţa Tiananmen" conţine, de asemenea, o listă completă a personalului militar care a participat la masacru.

Lista este rezultatul a peste 20 de ani de cercetare. Într-un interviu la Radio Asia Liberă, Wu Renhua a declarat că trupele Armatei a 67-a au fost primele mobilizate pentru masacru.

Lista iniţială, publicată în cartea lui Wu, conţinea 2.705 nume. Cu toate acestea, acest număr a crescut de atunci la peste 3.000, întrucât o cercetare suplimentară a scos la iveală că mai mulţi soldaţi au fost implicaţi.

Wu a afirmat că "În procesul de sortare şi publicare a numelor unităţilor armatei a 19-a care au fost implicate în incident, am tot primit mai multe şi mai multe nume. Prin urmare, numărul real al personalului militar, salvat în fişierele mele, depăşeşte 3.000. "

Zheng Cunzhu, un avocat pentru democraţie care a supravieţuit masacrului şi în prezent locuieşte în Statele Unite, a exprimat faptul că mulţi din personalul militar care a efectuat crimele în 4 iunie au fost ulterior promovaţi la ranguri mai mari. Zheng a adăugat că el consideră că toate aceste persoane ar trebui să fie judecate pentru crimele lor.

Zheng a declarat reporterilor televiziunii NTD, că "Toţi aceşti membri ai personalului militar care au executat masacrul au conştiinţele vinovate. Cred că ar trebui să fie toţi cercetaţi pentru crimele lor şi aduşi în faţa justiţiei de către instanţa de judecată. "

Din 2008, oraşul Jinan din provincia Shandong a găzduit mitinguri anuale în memoria victimelor masacrului. Cu toate acestea, în fiecare an întrunirea a întâmpinat interferenţe, iar participanţii săi sunt adesea hărţuiţi de către autorităţile locale. Sun Wenguang, un profesor pensionat de la Universitatea Shandong, consideră că regimul chinez încearcă să îi determine pe cetăţenii săi să "uite" incidentul.

Profesorul Sun a declarat televiziunii NTD, "În acel an, pe 4 iunie, soldaţii au îndreptat armele spre mulţimea de oameni civili neînarmaţi, masacrându-i şi trecând cu tancurile peste ei. În ultimii 23 de ani, adevărul nu a fost niciodată scris în manualele şcolare şi nici publicat de publicaţii mass-media din China. În prezent, studenţii sunt conştienţi de termenul de "4 iunie", dar ei nu au nicio idee despre ceea ce s-a întâmplat de fapt în acea zi. "

Sun a declarat că singura modalitate de a preveni ca dezastrele politice să nu se mai repete şi de a asigura că adevărul despre trecut nu este uitat, este de a înregistra cu fidelitate istoria pentru posteritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor