17 ani de la tragicele evenimente din Piata Tienanmen

Hong Kong, CHINA: Cei care lupta pentru democratie marsaluiesc pe strazile din Hong Kong, 28 May 2006. Sute de sustinatori ai democratiei au marsaluit pe strazi intr-o demonstratie, inainte de cea de-a 17 comemorare a victimelor masacrului din Piata Tiananmen, din 4 Iunie
Hong Kong, CHINA: Cei care lupta pentru democratie marsaluiesc pe strazile din Hong Kong, 28 May 2006. Sute de sustinatori ai democratiei au marsaluit pe strazi intr-o demonstratie, inainte de cea de-a 17 comemorare a victimelor masacrului din Piata Tiananmen, din 4 Iunie (LAURENT FIEVET / AFP / Getty Images)

La 4 iunie, lumea intreaga comemoreaza 17 ani de la tragicele evenimente din Piata Tienanmen din China, cand armata a reprimat sangeros miscarea militantilor pro-democratie. Tinerii adunati in Piata Tienanmen ("Poarta Pacii Ceresti") manifestasera, incepand cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice si pentru initierea unui dialog cu guvernul comunist.

Astazi, la 17 ani de la cumplitele represiuni, soldate cu mii de victime, China persista in a incalca drepturile fundamentale ale omului si in a refuza libertatile democratice.

Autoritatile chineze au interzis orice manifestatie publica dedicata evenimentelor de la 4 iunie 1989 si intaresc masurile de securitate in fiecare an in preajma datei de 4 iunie.

Politia chineza a perchezitionat bagajele trecatorilor, duminica, si a retinut cel putin doua persoane care se pregateau sa protesteze public in Piata Tiananmen din Beijing. Accesul turistilor a fost permis in piata, insa prezenta fortelor de ordine a fost intarita duminica, politistii fiind foarte atenti la orice indiciu de posibil act de protest.

Un grup de turisti sositi in piata la primele ore ale diminetii au incercat sa afiseze un banner pentru a face o fotografie de grup, atragand astfel atentia politiei, care i-a obligat imediat sa renunte la banner. Putin mai tarziu, un agricultor care a incercat sa protesteze in piata, aparent fara legatura cu comemorarea evenimentelor sangeroase de acum 17 ani, a fost retinut de politie.

Intr-un incident separat, o batrana care a incercat sa afiseze un poster purtand se pare un mesaj politic a fost si ea retinuta de politisti, dupa ce acestia i-au distrus posterul.

Nici buletinele de stiri ale televiziunii chineze, nici principalele publicatii nu au facut referire duminica la implinirea a 17 ani de la acele evenimente, soldate cu sute sau, probabil, mii de victime, dupa reprimarea armata a manifestatiilor desfasurate atunci timp de mai multe saptamani in favoarea democratiei si impotriva coruptiei. Autoritatile chineze au insistat ca reprimarea manifestatiilor ar fi fost necesara pentru a apara stabilitatea sociala si au refuzat sa-si schimbe punctul de vedere potrivit caruia protestele de acum 17 ani din Piata Tiananmen ar fi fost o miscare contrarevolutionara, mentioneaza AP.