Austria: Sebastian Kurz, ministru de externe la numai 27 de ani, asul din mâneca noii coaliţii

Ministrul de externe austriac Sebastian Kurz. (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.12.2013

După opt săptămâni de negocieri dificile, social-democraţii şi creştin-democraţii austrieci au convenit joi, 12 decembrie, asupra unei 'mari coaliţii', care oglindeşte mai mult un compromis laş între cele două partide, îngrijorate de întărirea extremei drepte, decât o voinţă energică de a demara reforme în scopul pregătirii Austriei pentru schimbările secolului al XIX-lea, informează cotidianul francez Le Monde.

Noutăţile marcante ale noului guvern, al 13-lea de acest tip pe care l-a cunoscut Austria după 1945, sunt înfiinţarea unui Minister al Familiei, încredinţat unui analist în comunicaţii politice, suprimarea celui de Cercetări Ştiinţifice, de acum subordonat Ministerului Economiei, precum şi numirea la Ministerul de Externe - redenumit 'Ministerul pentru Integrare şi Afaceri Internaţionale' - a unui neofit în vârstă de numai 27 de ani, Sebastian Kurz, care devine astfel cel mai tânăr ministru al celei de-a Doua Republici austriece.

Carismaticul domn Kurz, care şi-a întrerupt studiile superioare pentru a conduce organizaţia de tineret a Osterreichische Volkspartei (OVP, Partidul Austriac al Poporului), dreapta creştin-democrată, a primit, în 2012, funcţia de secretar de stat pentru integrarea imigranţilor. Parcursul său fără greş în această funcţie, sprijinul entuziast al presei tabloide şi agilitatea sa în a manipula noile mass-media au făcut ca el să fie promovat în funcţia de şef al diplomaţiei austriece.

Potrivit Le Monde, unul dintre obiectivele acestei spectaculoase cure de întinerire a personalului guvernamental îl constituie, fără îndoială, subminarea liderului de extremă dreapta Heinz-Christian Strache. Partidul acestuia, Freiheitliche Partei Osterreichs (FPO, Partidul Austriac al Libertăţii), astăzi aliat al Frontului Naţional al Marinei Le Pen, figurează pe prima poziţie în sondajele realizate la sfârşitul lui noiembrie, cu 26-28% intenţii de vot, la numai două luni şi jumătate după alegerile legislative la care se clasase pe locul trei (21,5%).

În atelajul care va guverna Austria în următorii cinci ani, creştin-democratul Michael Spindelegger, liderul OVP, îşi menţine postul de vicecancelar, preluându-l şi pe cel al ministrului de finanţe - cu o mai bună vizibilitate în cadrul Uniunii Europene (UE) - după ce a fost, de la sfârşitul lui 2008, ministru al afacerilor externe. Liderul Partidului Social-Democrat (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPO), Werner Faymann, rămâne cancelar.

Reprezentanţii coaliţiei au afirmat că aceasta reprezintă suma a 'ce-i mai bun din două' (partide), însă majoritatea comentatorilor austrieci constată că veleităţile reformiste ale celor două mari partide s-au anulat reciproc. SPO nu a obţinut impozitul pe avere şi succesiune, nici reformarea sistemului şcolar, într-o manieră care să atenueze selecţia socială care are loc în prezent de la vârsta de 10 ani, în timp ce OVP, care dorea să privatizeze în mod viguros şi să reformeze sistemul de pensionare, minat de o demografie prea slabă, a fost nevoit să accepte rezultate mai proaste: vârsta efectivă de pensionare va creşte de la 58,4, cât este în prezent, la 60,1 în 2018. Holdingul industrial austriac OIAG, care gestionează participaţiunile de stat în marile întreprinderi precum Poşta, Căile Ferate sau Energia petrolieră şi gaziferă, va fi reformată într-o manieră care să-i permită vânzarea de participaţiuni până la nivelul minorităţii de blocaj.

Noul ministru al Familiei, dna Sophie Karmasin, 'provenită' din mediul institutelor de sondare a opiniei publice (bunicul său este fondatorul Gallup la Viena) şi propusă de OVP, ar urma să desfăşoare o politică mai suplă de atribuire a ajutoarelor familiale, în scopul de a adapta progresiv Austria, extrem de ataşată idealului mamei casnice, la realitatea activităţii profesionale pentru femei.

Numirea sa, care constituie o surpriză - joi seara ea era aşteptată într-un studio de televiziune în calitate de analist şi nu de membru al guvernului - a fost totuşi eclipsată de afrontul adus ministrului pentru cercetare şi învăţământ superior, Karlheinz Tochterle, un strălucit elenist a cărui independenţă de spirit a displăcut adesea camarazilor săi conservatori, subliniază Le Monde.

Imediat ce s-a aflat că Tochterle a fost retrogradat şi sacrificat logicii intereselor economice, un val de proteste s-a ridicat din rândurile opoziţiei ecologiste şi liberale, ca şi din mediul cercetătorilor şi universitarilor. 'Acesta este un semnal dezastruos, care nu va fi înţeles la nivel internaţional', a declarat, pentru cotidianul Der Standard, Heinrich Schmidinger, preşedintele Conferinţei rectorilor universitari, care i-a solicitat preşedintelui republicii, Heinz Fischer, să refuze instituirea unui guvern lipsit de Ministerul Cercetării.

Asemenea accente nu s-au mai făcut auzite în Austria din epoca în care conservatorul Wolfgand Schussel a adus la guvernare partidul de extremă dreapta FPO, la începutul anilor 2000. Preşedintele de atunci, Thomas Klestil, un conservator care dezaproba această alegere, i-a respins din principiu pe cei trei miniştri FPO care au venit să depună jurământul. Însă, este puţin probabil ca Fischer, criticat recent pentru faptul că a preferat să-i aducă un omagiu cancelarului german defunct Willy Brandt, la Lubeck, în loc să se ducă în Africa de Sud la funeraliile lui Nelson Mandela, să facă un asemenea gest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor