Partidul Democrat va susţine guvernul condus de Enrico Letta în următoarele 15 luni (presa italiană)

Matteo Renzi, noul secretar general al principalei formaţiuni a stângii italiene, Partidul Democrat (PD).
Matteo Renzi, noul secretar general al principalei formaţiuni a stângii italiene, Partidul Democrat (PD). (Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)

Matteo Renzi, noul secretar general al principalei formaţiuni a stângii italiene, Partidul Democrat (PD), a promis duminică sprijin necondiţionat pentru guvernul italian în următoarele 15 luni, în cadrul Adunării generale a partidului, care s-a desfăşurat la Milano, informează luni presa din Italia.

Noul Partid Democrat al lui Matteo Renzi 'promite că va schimba Italia' şi că va susţine guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, de centru-stânga), în următoarele 15 luni, scrie cotidianul La Repubblica de la Roma, care relevă faptul că, după desemnarea sa în funcţia de secretar general al PD, în urma alegerilor primare din 8 decembrie, tânărul primar al oraşului Florenţa a fost proclamat oficial în funcţie în cursul Adunării generale a partidului, care a avut loc duminică la Milano, capitala regiunii Lombardia.

Adunarea generală a PD l-a mai ales în funcţia de preşedinte al partidului pe Gianni Cuperlo (52 de ani), care participase la alegerile primare, fiind învins de primarul oraşului Florenţa, mai precizează principalul cotidian roman.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano semnalează că obiectivul lui Matteo Renzi (38 de ani) în următoarele luni prevede o serie de reforme pentru a schimba Italia, începând cu aprobarea unei noi legi electorale până la sfârşitul lunii ianuarie 2014.

Programul PD mai prevede un 'pact de guvern', după modelul celui semnat în Germania de cancelarul Angela Merkel cu aliaţii săi, cu scopul de a realiza 'reforme clare', care să includă un proiect de lege în vederea simplificării regulilor pe piaţa muncii din Italia, precum şi modificarea legii italiene asupra imigraţiei clandestine (Legea Bossi-Fini), notează principalul cotidian milanez.

Unul dintre principalele capitole ale acestui pact de guvern - a subliniat Renzi - se referă la Europa, iar 'întregul Partid Democrat îl va ajuta pe Enrico Letta în perioada semestrului italian de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene' (în perioada iulie-decembrie 2014), cu condiţia ca liderii de la Bruxelles să înţeleagă că 'Europa nu este salvatorul Italiei, iar, fără Italia, Europa nu poate merge înainte', a mai afirmat Matteo Renzi.

Premierul Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat), care a luat cuvântul duminică la Milano, a declarat că PD 'este primul partid din ţară' şi reprezintă 'baza democraţiei italiene'. 'Dacă vom rămâne uniţi' - a mai afirmat Letta - 'nimeni nu va putea să bată Partidul Democrat' la viitoarele alegeri legislative din Italia, mai relevă Corriere della Sera.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că programul noului Partid Democrat condus de Renzi este 'curajos şi interesant', dar nu ţine cont de pericolul reprezentat în Italia de populismul Mişcării 5 Stele (M5S) şi al partidului secesionist de dreapta Liga Nordului, al cărui nou secretar, Matteo Salvini (40 de ani, eurodeputat), a afirmat duminică, la Torino, că 'moneda unică europeană este o crimă împotriva umanităţii'.

La rândul său, liderul M5S, fostul actor comic Beppe Grillo, care urmăreşte 'prăbuşirea întregului sistem politic italian', a cerut din nou, duminică, alegeri anticipate, pentru ca electoratul italian 'să îşi poată alege un nou guvern şi noi lideri', observă principalul cotidian torinez.

Între timp - scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma - continuă şi 'lupta internă' dintre cele două noi partide de dreapta, Forza Italia (FI), formaţiune refondată recent de fostul premier Silvio Berlusconi, şi Noul Centru-Dreapta (NCD), fondat de vicepremierul Angelino Alfano.

În această situaţie de tensiune, marcată de un puternic val de populism anti-european, 'va reuşi executivul condus de Enrico Letta să supravieţuiască în următoarele 15 luni?', se întreabă publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe