Australienii de la Oz Minerals iau în calcul să participe din nou la privatizarea Cupru Min
alte articole
Gigantul minier australian Oz Minerals, care a pierdut licitaţia de privatizare a Cupru Min în faţa canadienilor de la Roman Copper, nu a renunţat la planurile de a cumpăra compania românească, având un buget de achiziţii de un miliard de dolari în 2012, scrie publicaţia The Sidney Morning Herald.
"Intenţia Oz Minerals pentru achiziţia unei mine de cupru din România ar putea fi încă de actualitate, deşi compania a pierdut luna trecută licitaţia pentru compania de stat. Compania cu sediul la Melbourne a confirmat că încă este cu un ochi pe ceea ce se întâmplă în România, pe fondul informaţiilor potrivit cărora câştigătorul nu a ajuns la un acord final, iar finalizarea tranzacţiei a eşuat", precizează publicaţia australiană.
Licitaţia pentru vânzarea Cupru Min, oragnizată la data de 26 martie, a fost câştigată de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro. Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, oferta Oz Minerals s-a oprit la 197 de milioane de euro.
Însă contractul ar fi trebuit semnat la 10 zile de la licitaţie, iar reprezentanţii Roman Copper şi cei ai statului nu au ajuns la un acord în acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediată a contractului, plata integrală a sumei la 30 de zile după avizul Consiliului Concurenţei şi constuirea unor garanţii de 32 de milioane de euro pentru investiţiile de mediu.
Oficialii Guvernului au anunţat că negocierile au eşuat, iar privatizarea Cupru Min va fi reluată, cu aceleaşi condiţii.
"Acest lucru le oferă celor de la Oz o nouă şansă la Cuprumin şi la principalul său activ, mina de la Roşia Poieni", scriu ziariştii australieni.
Zăcământul a fost evaluat la 13-14 miliarde de euro, ţinând cont de cotaţiile de acum ale cuprului de pe bursele internaţionale.
Directorul general al Oz Minerals, Terry Burgess, spune că nu a fost contactat pentru a participa din nou la licitaţie, dar că va urmări îndeaproape ce se întâmplă cu acest subiect în România.
"Dacă se va relua procesul, atunci vom evalua situaţia. Ceea ce se întâmplă acum depinde de grupul care a cumpărat compania, de Guvernul român şi de instituţiile implicate în acest proces. Dacă vom fi interesaţi, vom reevalua situaţia", a subliniat oficialul Oz.
Oz caută achiziţii de zăcăminte de cupru şi aur în toată lumea şi are un buget de un miliard de dolari în acest an pentru astfel de achiziţii, mai scrie The Sidney Morning Herald.
Jurnaliştii australieni dezvăluie un lucru interesant: "Investitorii australieni au fost iniţial dezamăgiţi că Oz a fost interesat de un proiect atât de mic, însă Burgess a arătat că Oz nu a avut acces la informaţii care nu erau făcute publice".
"Operaţiunile de acum nu reflectă adevăratul potenţial al acestui proiect", a mai spus şeful Oz Minerals, adăugând că producţia minei, care a început acum un deceniu, poate ajunge la 150.000 de tone de cupru pe an.
El a mai precizat că Oz caută achiziţii de cupru şi aur şi în alte zone precum Peru, Chile, Zambia, Botswana şi Australia.