Guvernul Ungureanu a fost demis. Moţiunea de cenzură a fost adoptată

Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis la numai două luni de la instalare. Moţiunea de cenzură a USL a fost adoptată în Parlament cu 235 voturi "pentru". Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să cadă, era nevoie de 231 de voturi.
Fostul premier român, Mihai Răzvan Ungureanu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
27.04.2012

Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis la numai două luni de la instalare. Moţiunea de cenzură a USL a fost adoptată în Parlament cu 235 voturi "pentru". Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să cadă, era nevoie de 231 de voturi.

Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.

Nouă voturi au fost "împotrivă", iar patru au fost anulate.

Vineri, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat că moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie priveşte spre trecut, nu construieşte nici măcar o idee, şi distruge ceea ce s-a obţinut până acum.

"Am citit un text căruia îi lipseşte forţa argumentaţiei, care deja avea nevoie de actualizare între momentul redactării şi cel al depunerii. (...) Textul este el însuşi o dovadă a faptului că acest guvern acţionează şi că acestui guvern nu-i lipseşte responsabilitatea. Nu ezit (...) să vă împărtăşesc mâhnirea mea faţă de acest text. Moţiunea priveşte către trecut, nu către viitor, nu construieşte nici măcar o idee, ci distruge ceea ce cu greu s-a obţinut în mulţi ani de efort. Moţiunea e o invitaţie către o Românie arhaică, în care interesul cetăţeanului nu este reflectat în niciun fel", a afirmat Ungureanu, de la tribuna Parlamentului.

Ungureanu: "Trăiesc cu senzaţia că deşi România şi cetăţenii români sunt în UE, autorii şi semnatarii acestei moţiuni sunt mult mai departe de valorile europene decât mi-aş fi putut eu vreodată imagina".

Premierul a avut senzaţia unei căderi în timp unde naţionalismul întunecat şi xenofob al începuturilor de ani: "90 se amestecă cu genul de lozinci de tipul "Nu ne vindem ţara". Trăiesc cu senzaţia că deşi România şi cetăţenii români sunt în UE, autorii şi semnatarii acestei moţiuni sunt mult mai departe de valorile europene decât mi-aş fi putut eu vreodată imagina", a afirmat Ungureanu.

În opinia lui Ungureanu, deşi depunerea unei moţiuni de cenzură reprezintă o practică democratică, ceea ce face actuala Opoziţie este să distrugă însăşi ideea de opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor