Aurescu: România doreşte o poziţie activă în cadrul politicii UE faţă de Asia de Sud-Est
alte articole
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat, la reuniunea UE-ASEAN, dorinţa României să promoveze şi să-şi consolideze o poziţie activă în cadrul politicii UE faţă de Asia de Sud-Est.
Bogdan Aurescu a condus delegaţia României la cea 19-a reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice (UE-ASEAN), care s-a desfăşurat la Bandar Seri Begawan (Brunei Darussalam), în perioada 26-27 aprilie.
În intervenţia sa, şeful delegaţiei române a abordat evoluţiile recente din Myanmar, în special aspectele privind reconcilierea etnică.
Aurescu a salutat progresele înregistrate în procesul de democratizare a acestei ţări şi a exprimat ”dorinţa României să promoveze şi să-şi consolideze o poziţie activă în cadrul politicii UE faţă de Asia de Sud-Est, în general, şi faţă de Myanmar, în special, ca promotor al dialogului multietnic”. Totodată, el a evocat expertiza României în ce priveşte relaţiile interetnice, care a construit un model internaţional recunoscut, ce poate fi util şi în regiunea Asiei de Sud-Est, se arată într-un comunicat al MAE.
În marja reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut două întrevederi bilaterale cu ministrul afacerilor externe şi al legii din Singapore, Kasiviswanathan Shanmugam, şi cu vice-ministrul afacerilor externe al R.D.P. Laos, Alounkeo Kittikhoun.
În discuţiile cu vice-ministrul din R.D.P. Laos, Bogdan Aurescu a menţionat potenţialul iniţiativei Dunăre-Mekong, proiect care va contribui la dezvoltarea cooperării dintre cele două regiuni.
În cadrul întrevederii şefilor delegaţiilor participante cu Majestatea Sa, Sultanul Bruneiului, secretarul de stat român a evocat oportunitatea dezvoltării relaţiilor bilaterale, inclusiv prin contacte la nivel înalt, şi a prezentat pe scurt potenţialul economic al Dunării, respectiv cel turistic al Deltei Dunării. De asemenea, şeful delegaţiei române a avut o scurtă discuţie cu Secretarul General al ASEAN, Surin Pitsuwan.
Desfăşurată în contextul marcării a 45 de ani de la înfiinţarea ASEAN şi a 35 de ani de la stabilirea relaţiilor Asociaţiei cu Comunitatea Europeană, reuniunea ministerială a avut ca principală temă de dezbatere relaţia bi-regională UE-ASEAN şi stabilirea coordonatelor de acţiune viitoare comună, prin adoptarea Planului de Acţiune privind un Parteneriat Consolidat UE-ASEAN pentru perioada 2013-2017.
ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Tailanda, Malaiezia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus Secretarul General Surin Pitsuwan, cu rang de ministru. Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale. Între statele membre ASEAN există cooperare politică, economică, de securitate şi pentru dezvoltare. Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, fac parte din ASEM (Asia-Europe Meeting).