Augustin Lazăr, faţă în faţă cu Comisia de anchetă a alegerilor. Atâta doar că el nu ştie

"Nesupusul" procuror Lazăr - cel care a tot refuzat să pună la dispoziţia parlamentarilor dosarul alegerilor din 2009, arătând că cererea "aleşilor" ridica definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale - va avea o întâlnire cu Oana Florea în prezenţa ministrului Justiţiei.
Ana Ion
28.08.2017

alte articole

Deputat PSD Oana Florea (Camera Deputaţilor)
Ana Ion
28.08.2017

UPDATE: La scurtă vreme după ce şefa comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009 a anunţat o iminentă întâlnire cu Augustin Lazăr, întâlnire mediată de Tudorel Toader, Procurorul General transmite că nu are cunoştinţă despre nici o întrevedere....

"Referitor la afirmaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmează să aibă o întâlnire cu Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din decembrie 2009, Biroul de informare şi relaţii publice este împuternicit să facă următoarele precizări:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoştinţă despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiţiei şi cu atât mai puţin despre obiectul acesteia. Menţionăm însă faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu atribuţiile specifice funcţiei şi dispoziţiilor legale în vigoare", transmite Ministerul Public pe pagina sa de Facebook.

* * *

Biroul Comisiei parlamentare de anchetă condusă de social-democrata Oana Florea va avea o întâlnire în cursul acestei săptămâni cu procurorul general Augustin Lazăr, după ce acesta a refuzat, în repetate rânduri, să pună la dispoziţia comisiei o copie a dosarului clasat referitor la scrutinul pe care-l investighează parlamentarii. Întâlnirea va fi mediată de nimeni altul decât Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

"Domnul Tudorel Toader îşi va exercita rolul de mediator şi în cursul acestei săptămâni Biroul Comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general (...) pentru discuţii pe tema dosarului clasat solicitat de comisia noastră. (...) Eu cred că este foarte bine pentru toată lumea să lămurim astfel de lucruri, să nu rămână aşa în incertitudine, mai ales că o eventuală sesizare a CCR se va face, iar o decizie a CCR va veni cu siguranţă după ce comisia se va fi încheiat. Este utilă această discuţie", a declarat Oana Florea, citată de Agerpres.

Potrivit Oanei Florea, întâlnirea a fost solicitată de Augustin Lazăr şi se va desfăşura în biroul ministrului Justiţiei miercuri sau joi.

"Doresc nişte informaţii care să mă ajute să redactez un raport cât mai clar şi cât mai asumat. Colegii (membrii Comisiei parlamentare de anchetă - n.r.) au votat să aflăm şi punctul de vedere al ministrului cu privire la faptul că, deşi Curtea Constituţională a statuat, în virtutea principiului colaborării loiale între instituţii, obligativitatea procurorului şef al DNA de a se prezenta, scrisorile trimise nu sunt chiar satisfăcătoare, răspunsurile nu sunt cu privire la întrebările adresate de membrii comisiei. Vom face vorbire şi despre această situaţie, cu siguranţă", a adăugat Oana Florea.

Potrivit sursei citate, comisiile de constituţionalitate şi juridică din Senat au termen până pe 28 august să formuleze un punct de vedere privind scrisoarea din partea Comisiei parlamentare privind alegerile prezidenţiale din 2009, referitoare la posibila sesizare a CCR pe un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament.

Reamintim că Augustin Lazăr a refuzat în repetate rânduri să transmită Comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 dosarul deschis de instituţia pe care o conduce, arătând că cererea parlamentarilor "ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare." Totodată, Lazăr a cerut Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere legat de transmiterea dosarului către comisia condusă de PSD, care l-a solicitat atât de insistent.

Procurorul general Augustin Lazăr susţine că nu are cunoştinţă despre o întâlnire pe care urmează să o aibă, la sediul Ministerului Justiţiei, cu membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din decembrie 2009.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor