Pleşoianu atacă #Rezist: "Oare când urlu în piaţă blamând minciuna şi hoţia, nu sunt de fapt îngrozitor de ipocrit?"
alte articole
Mii de oameni au protestat, duminică seara, în faţa Guvernului, precum şi în alte oraşe din ţară şi în diaspora, revoltaţi de propunerile de modificare a legilor Justiţiei anunţate de ministrul Tudorel Toader, propuneri care, în opinia multora, sunt un atac la adresa statului de drept. În "replică" la protestul unde s-a scandat puternic "PSD, ciuma roşie!", deputatul Liviu Pleşoianu, unul dintre cei mai vocali social-democraţi, postează un lung text pe Facebook în care îi ironizează pe protestatari.
Practic, Pleşoianu creionează un aşa-zis portret de protestatar care, în timpul zilei minte la muncă iar seara iese în Piaţa Victoriei să scandeze contra "hoţilor şi mincinoşilor de politicieni." Ironic, Pleşoianu îi îndeamnă pe cetăţenii care au ieşit în stradă să protesteze şi la serviciu pentru a fi consecvenţi cu ei înşişi.
"Implicatule social, când ai #PROTESTAT ultima dată la locul tău de muncă, riscându-ţi slujba?
În cursul dimineţii, pe la ora 9, 9 şi ceva, ai dovedit încă o dată că meriţi titlul de „angajatul săptămânii” şi ai vândut la telefon un produs despre care ştiai foarte bine că e foarte prost. Desigur, asta nu te-a împiedicat să minţi că e foarte bun. Pentru că aşa ai fost „treinuit” să faci. Iar tu ai acceptat. ...Fără să te gândeşti prea mult, fără să simţi cine ştie ce. Apoi, pe la lăsatul serii, ai ieşit „în piaţă”, acolo unde – se ştie! – se adună la sfârşitul fiecărei zile „cei corecţi”, „cei care schimbă lumea”. Simţind că de tine depinde soarta acestei ţări, ai răspuns apelului la proteste primit pe Facebook. Nu puteai să lipseşti tocmai tu, angajatul săptămânii, cel la care se uită deopotrivă cu admiraţie şi invidie colegii tăi. ...Apropo de colegii tăi – şi ei sunt prezenţi. Au reuşit să vândă mai puţine produse proaste minţind că ar fi minunate, dar se califică şi ei, totuşi, pentru încă o seară de „proteste faţă de hoţii şi mincinoşii de politicieni”.
Însă partea cea mai bună este că vine astăzi şi prietenul tău Nicu. El e la fel ca tine – angajatul săptămânii. Doar că nu vinde la telefon, el lucrează la o bancă importantă unde convinge oamenii, „face to face”, să acceseze diverse „soluţii de creditare”. Sigur, şi el ştie (aşa cum şi tu ştii, pe partea ta) că sunt multe capcane presărate în ceea ce el promovează. Dar, ca şi tine, nu are probleme cu propria conştiinţă. În fond, ca şi tine, el e un „implicat social” care salvează lumea la seral. Restul sunt doar nimicuri, lucruri fără importanţă.
Să protestezi noaptea împotriva "hoţilor", dar să protestezi şi ziua, la serviciu, atunci când şeful te pune să faci ceva cu care nu eşti de acord - asta înseamnă să fii consecvent cu tine însuţi! E foarte simplu să te duci lângă mii de alţi oameni şi să preiei din zbor nişte sloganuri, nişte clişee. Dar INFINIT mai greu să fii singurul dintr-o sală corporatistă de şedinţe care spune cu fermitate că nu e de acord cu anumite acţiuni. Când refuzi, de pildă, să vinzi la telefon un produs despre care ştii foarte bine că e foarte prost - atunci îţi câştigi dreptul de a ieşi în stradă şi de a striga la alţii - "HOŢII"! ...Şi e doar un exemplu", scrie Pleşoianu.
Evident, replicile nu s-au lăsat aşteptate. Pe lângă cei care, în linie cu propaganda PSD, i-au acuzat pe protestatari că sunt plătiţi de Soros etc., s-au găsit şi persoane care să-i ceară deputatului ca în loc să arunce stigmate să facă ceva bun pentru români:
"Asta-i din varianta şi ceilalţi sunt urâţi. Excelent. Admir sincer 'construcţia propagandistică. (...) Ai construit prin design propagandistic personaje, peste care apoi aplici o stigmă. Fă ceva bun ca politician. Nu-i lăsa să deturneze pilonul II, iar dacă eşti socialist gândeşte şi pentru generaţiile viitoare", îi scrie un cetăţean.
Răspunsul lui Pleşoianu se constituie însă într-un nou atac la adresa celor din Piaţă.
"Nu am "construit" nimic. Doar am descris o situaţie concretă, întâlnită în practică. O situaţie care - prezumată fiind buna-credinţă - te poate pune pe gânduri: "Oare cât din răul lumii împotriva căruia spun că lupt e de fapt şi propria mea contribuţie!?"... Ideea, tocmai pentru că sper că ştim cu adevărat să citim (adică să înţelegem ce a vrut cu adevărat să spună celălalt), este simplă: "Oare atunci când urlu în piaţă blamând... MINCIUNA şi HOŢIA, nu sunt de fapt îngrozitor de #IPOCRIT?", scrie deputatul.