Audierea candidaţilor pentru şefia ÎPCCJ: Procurorul Niţu nu şi-a făcut "temele"

Pentru a fi audiaţi, cei trei candidaţi pentru funcţia de şef al Parchetului General au fost prezenţi miercuri, la sediul Consiliului Superior al Magsitraturii (CSM). Procurorul Tiberiu Niţu nu s-a ridicat la importanţa interviului şi nu a nereuşit să răspundă prea clar întrebărilor puse de membrii comisiei.
Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
08.05.2013

Pentru a fi audiaţi, cei trei candidaţi pentru funcţia de şef al Parchetului General au fost prezenţi miercuri, la sediul Consiliului Superior al Magsitraturii (CSM). Procurorul Tiberiu Niţu nu s-a ridicat la importanţa interviului şi nu a nereuşit să răspundă prea clar întrebărilor puse de membrii comisiei.

Propus de Victor Ponta - în vremea în care ocupa şi funcţia ministru interimar al Justiţiei - pentru postul de procuror-şef al Parchetului, primul care a fost audiat a fost Tiberiu Niţu, care a vorbit despre mai multe vulnerabilităţi ale ministerului public.

"Obiectivul principal în această zonă trebuie să fie identificate pentru ca resursele umane să fie eficient repartizate în sistemul Ministerului public. Şi volumul de muncă să căutăm să fie unul rezonabil şi echilibrat pe fiecare palier de activitate. Ne dorim o tehnologie avansată", a afirmat Niţu.

Bâlbe şi încurcături

Când a trebuit să explice exact conceptele de eficacitate şi eficienţă, Tiberiu Niţu s-a încurcat, apoi, fiind întrebat despre diferenţa dintre eficacitate şi eficienţă, candidatul a răspuns:

”Nici în limbajul uzual dar nici literar sunt zone în care cele două concepte se unesc şi se diferenţiază în acelaşi timp eficienţa reprezintă capacitatea unui sistem de a rezolva problemele pe care le are iar eficacitate presupune şi asta dar şi a le rezolva conform obiectivelor pe care ţi le-ai atins. Noţiunea nu e foarte clar delimitată".

Şi referitor la impactul pe care l-ar putea avea restructurarea parchetelor, Niţu a părut a avea lacune.

"Nu am făcut o evaluare personal a implicaţiilor dispoziţiilor din art. 6", a răspuns candidatul.

Apoi, membrii comisiei l-a întrebat pe Tiberiu Niţu: "Două articole din legea 304 de organizare judiciară care sunt modificate şi încă un act normativ care este abrogat expres. Ştii la ce se referă asta?".

"Voi aprofunda problema asta. (...) Procurorii din cadrul secţiilor maritime şi fluviale de la parchetele respective vor continuă să-şi desfăşoare activitatea în parchetele de pe lângă instanţele unde funcţionează. Cred că n-am înţeles bine întrebarea, mă scuzaţi?", a răspuns candidatul.

Iar după ce părea să fi înţeles întrebarea, Tiberiu Niţu a adus tot o explicaţie ambiguă.

"Ca posibil şef al Ministerului Public, care sunt paşii odată ce aveţi nişte dispoziţii normative din care se deduce că acele secţii trebuie desfiinţate?", a fost întrebat apoi candidatul.

"Vedem împreună cum vom putea rezolva această problemă aşa cum aţi spus-o şi dumneavoastră", a răspuns Niţu.

A urmat subiectul parchetelor militare, însă nici în acest caz Niţu nu a fost mai bine pregătit.

Contrar evidenţelor de la audiere, la ieşirea de la audiere Tiberiu Niţu a declarat că, în opinia sa, s-a descurcat bine.

Drept candidat la funcţia de procuror general Adjunct, în faţa CSM s-a prezentat apoi şi Bogdan Licu.

"Cred că vor fi (membrii comisiei - n.r.) severi şi exigenţi, pentru că aşa trebuie să fie", a declarat Licu presei imediat ce a sosit la audieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor