Cine a preluat interimatul la şefia Parchetului General, după demisia lui Daniel Morar
alte articole
După ce Daniel Morar şi-a anunţat, vineri, demisia din funcţia de prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), interimatul a fost preluat de Gabriela Scutea, adjunctul procurorului general, notează adevărul.ro.
Procurorul Gabriela Scutea a absolvit, în 1995, Facultatea de Drept la Sibiu şi în luna noiembrie, la numai câteva luni după terminarea facultăţii a devenit procuror stagiar la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Braşov şi Rupea.
În decembrie 1997 devine procuror la acelaşi Parchet, iar după un an, se mută la Braşov, unde lucrează ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria oraşului.
În 1999, Gabriela Scutea devine prim-procuror adjunct al Parchetului, iar trei ani mai târziu, aceasta ajunge prim-procuror adjunct delegat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
În anul 2003 Gabriela Scutea este prim-procuror delegat la Parchetul aceluiaşi Tribunal. În 2004, devine procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, iar în 2005 este procuror delegat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
În februarie 2006, Gabriela Scutea devine procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, funcţie pe care o păstrează numai şapte luni. Scutea a fost numită, din anul 2007, adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Daniel Morar s-a retras de la conducerea Ministerului Public
Daniel Morar, prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că renunţa la conducerea Ministerului Public.
Declaraţia vine în contextul în care şeful Executivului, Victor Ponta a afirmat recent că acesta a fost detaşat nelegal în funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
"În 2005, când am fost selectat de Monica Macovei pentru şefia DNA, nu mi-am închipuit că situaţia e atât de complicată. Am realizat că trebuie o atitudine radicală pentru a putea opera schimbări în lupta anticorupţie. La expirarea celui de-al doilea mandat, în februarie 2012, am decis să rămân în DNA că să protejez dosarele grele şi procurorii. În acelaşi timp, în România era o intensă dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce Ministerul Public. În această mare de incertitudine, a apărut la un moment dat o certitudine: oricine poate fi procuror general, mai puţin Daniel Morar. Prin urmare, am decis să mă retrag din această cursă", a declarat Daniel Morar.
Morar a precizat că i-a transmis decizia sa preşedintelui Traian Băsescu şi că după numirea sa la Curtea Constituţională a României (CCR) nu mai avea nicio miză pentru o funcţie de conducere la Ministerul Public. Morar a explicat că astfel i-a oferit posibilitatea şefului statului să negocieze cu ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, pentru a putea numi la conducerea DNA cele mai competente persoane.
"Singura mea miză a rămas aceea ca în fruntea DNA să fie cei mai buni oameni, nu buni, nu medii. Doar cei mai buni fac diferenţa. Prin urmare, în această cheie trebuie înţeleasă declaraţia mea în care mi-am exprimat opinia ca în fruntea DNA să fie un om din DNA”, a precizat procurorul.
Daniel Morar a mai adăugat că nu va încălca dreptul lui Ponta de a nominaliza pe cine doreşte şi nici preşedintelui Traian Băsescu dreptul de a numi pe cine vrea.
"Am văzut aseară că această atitudine nu convine. Aseară am aflat că sunt pe cale să provoc un conflict între puterile statului. Am decis să pun punct carierei mele în fruntea Ministerului Public, nu înainte de a vă spune că ceea ce au făcut procurorii este un lucru extraordinar. Le spun magistraţilor să-şi păstreze această atitudine şi cer Comisiei Europene să manifeste aceeaşi exigenţă. Nu am nicio îndoială cu privire la procedura de detaşare a mea în fruntea Ministerului Public. Însă în momentul în care preşedintele şi premierul îţi spun că e o mare problemă de constituţionalitate sau că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci", a argumentat procurorul.
Daniel Morar a mai adăugat că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să revoce detaşarea sa în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ.