Atracţiile turistice ale Rusiei în viziunea Aeroflot: Kremlinul, râul Moscova şi...rachetele nucleare
alte articole
Pe lângă frumuseţea cupolelor aurite ale catedralelor Kremlinului, turiştii din Moscova vor fi întâmpinaţi şi de sinistrele rachete nucleare , dacă este să ne luăm după un bizar panou publicitar al companiei aeriene ruse Aeroflot, relatează The Telegraph.
Sub sloganul 'Descoperiţi Moscova', afişele publicitare ce informează despre cele două zboruri zilnice care fac legătura între capitala rusă şi Bruxelles apar pe pereţii staţiilor de metrou din metropola europeană. La o primă privire, imaginea de pe afişe redă o frumoasă panoramă aeriană a Kremlinului şi a râului Moscova, undeva în plan secund, pe malul apei putând fi văzută şi impresionanta catedrală Hristos Mântuitorul.
Însă, la o examinare mai atentă, în fotografie se poate vedea un convoi de camioane militare ce transportă rachete balistice intercontinentale (ICBM), inclusiv cu focoase nucleare.
Remi Martens, un navetist de pe metroul din Bruxelles, spune că privirea i-a fost rapid atrasă de convoiul militar, care se vede foarte clar în partea stângă a imaginii. 'Nu ai cum să nu-l vezi, rachetele sunt acolo în mod evident. E greu să îţi imaginezi că este o greşeală. Posterele sunt peste tot la metrou şi vezi oameni care trec pe lângă ele, uitându-se de două ori şi apoi oprindu-se să privească mai de aproape', spune bruxellezul.
Rachetele ce pot fi văzute în imagine - unele dintre ele părând a fi lansatoare mobile de rachete nucleare 'Topol', cunoscute de NATO drept SS-27 - sunt prezentate publicului în fiecare an, în cadrul 'Paradei Victoriei' din data de 9 mai, în Piaţa Roşie. Anul acesta, preşedintele rus Vladimir Putin s-a folosit de momentul prezentării capacităţilor militare ale ţării sale pentru a avertiza că Rusia îşi va 'apăra poziţiile într-o manieră fermă'.
Preşedintele Putin a fost criticat de UE în legătură cu acuzaţiile de fraudă de la scrutinul electoral din martie, în urma căruia a ajuns pentru a treia oară la şefia ţării, spre nemulţumirea unora, care au declanşat proteste stradale în centrul Moscovei.
De asemenea, în urmă cu două săptămâni, Bruxellesul a dezavuat condamnarea la doi ani de închisoare a două membre ale trupei punk Pussy Riot, în urma protestului anti-Putin făcut de acestea chiar în aceeaşi catedrală care se poate vedea şi pe posterul Aeroflot.
Europarlamentarul conservator britanic Martin Callanan spune că posterul este 'fie o greşeală, fie un gest de propagandă prost mascată în favoarea lui Putin'.
'Dacă Aeroflot nu a intenţionat să transmită un mesaj politic, atunci ar trebui să retragă reclama. Dacă însă a acţionat ca un împuternicit al lui Putin, atunci UE ar trebui să spună răspicat că nu intenţionează să se lase intimidată', a mai spus Callanan.
Gheorghi Gotev, fost diplomat bulgar şi cunoscut blogger de la Bruxelles, califică posterele afişate inclusiv în cartierul european, drept o 'gafă' şi a cerut Aeroflot să le îndepărteze. 'Poate că este mai degrabă un mesaj politic decât reclamă turistică?', se întreabă el pe Blogactiv. 'Ceva de genul 'Cu Putin revenit la Kremlin, aceasta este noua Rusie'?'
Oficialii Uniunii Europene şi ai NATO sunt intrigaţi de campania publicitară a companiei aeriene ruse. 'Este foarte ciudat să foloseşti o astfel de fotografie. Mă întreb ce încearcă Rusia să ne spună', declara un diplomat.
Oficialii Aeroflot şi diplomaţii ruşi de la Bruxelles au refuzat luni să ofere vreun comentariu în legătură cu afişele publicitare.