'Procesele-vânători de vrăjitoare' din Rusia dezvăluie adevărata faţă a regimului Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
21.08.2012

În secolul al XXI-lea, Rusia restabileşte inchiziţia, comentează presa occidentală sentinţa dată vineri în cazul trupei ruse de punck rock Pussy Riot. Acesta nu este primul caz când regimul lui Putin atacă libertăţile civile, dar de data aceasta pedeapsa este maxim disproporţionată în raport cu infracţiunea, iar abuzurile sistemului sunt extrem de evidente. Regimul de la Moscova încearcă să trezească atitudinile antioccidentale ale provinciei ruseşti şi să oblige la tăcere 'cealaltă Rusie'. Însă, acest lucru va adânci şi mai mult schisma din societate şi va duce la consecinţe imprevizibile, prognozează mass-media străine.

Kremlinul lui Putin ştie să folosească în mod abil împuternicirile sistemului juridic pentru a-şi distruge oponenţii şi a suprima viziunile politice diferite, notează The Wall Street Journal, preluat de Inopressa.ru. Un nou exemplu în acest sens este considerat de cotidianul american sentinţa în cazul trupei Pussy Riot.

Urmând metodele 'justiţiei lui Putin', Tribunalul de la Moscova a respins mulţi dintre martorii apărării, însă le-a permis să depună mărturie martorilor acuzării care nici nu erau prezenţi în Catedrala Iisus Mântuitorul în momentul producerii evenimentului. Astfel, procesul de judecată contra Pussy Riot a fost o farsă la fel de mare ca şi cele la adresa lui Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, subliniază WSJ.

Despre 'duritatea strigătoare la cer' a lui Vladimir Putin scrie The Boston Globe. Există un bun mijloc ca un guvern represiv să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra sa: el trebuie să înceapă un proces contra unei trupe rock care are o mulţime de susţinători renumiţi. Dacă în ştirile despre sentinţa aspră dată în cazul Pussy Riot există ceva pozitiv, atunci aceasta este reacţia pe plan internaţional. Muzica este un mijloc destul de eficient de a transmite un mesaj şi este posibil ca suferinţele fetelor de Pussy Riot să atragă mai repede atenţia asupra atacurilor din ce în ce mai dure ale puterii de la Moscova faţă de acţiunile de protest, siteuri şi activităţile politice ale opoziţiei.

Cotidianul francez Le Monde scrie şi el despre 'Vladimir Putin şi vrăjitoarele de la Pussy Riot'. În secolul al XXI-lea, Rusia lui Putin repune în drepturi inchiziţia. Intenţiile liderului de la Kremlin şi ale elitelor KGB sunt clare: să alimenteze atitudinile antioccidentale ale provinciei ruse şi să reducă la tăcere altă Rusie - clasa de mijloc, care este gata să protesteze împotriva falsificărilor în masă din alegeri şi împotriva 'despotismului neluminat' al lui Putin.

Condamnarea celor trei tinere, studente strălucite şi mame, reprezintă o etalare a forţei din partea Kremlinului, sprijinit de sistemul judiciar al ţării şi de servila Biserica Ortodoxă Rusă. Însă, în secolul internetului şi al 'satului global', verdictul arată de fapt ca o manifestare a slăbiciunii şi a prostiei: el îi va da un nou suflu opoziţiei şi va duce la o şi mai mare izolare a regimului Putin, este de părere cotidianul.

Redacţia The Times afirmă că asemenea procese dezvăluie adevărata faţă a regimurilor autocratice. Publicaţia subliniază 'motivele strict politice' ale procesului juridic şi 'evidenta manipulare a justiţiei' în timpul acestui proces demonstrativ, pus la cale de puterea de la Moscova.

Trupa Pussy Riot ştia, probabil, că milioanele de credincioşi vor considera acţiunea lor blasfemie, însă 'în mod sigur ea nu conştientiza că preşedintele Putin o va considera drept provocare la adresa autorităţii sale, o lovitură la adresa orgoliului său şi o şansă căzută din cer de a face alianţă cu Patriarhul şi cu milioanele de credincioşi'. Potrivit The Times, procesul contra Pussy Riot a demonstrat că opoziţia politică din Rusia nu s-a anemiat cu totul.

Prin procesul contra Pussy Riot, Rusia lui Putin şi-a pătat reputaţia, este de părere publicaţia germană Focus. Indiferent dacă sentinţa dată va fi îmblânzită, Moscova a suferit imense prejudicii de imagine. Kremlinul a anticipat într-o măsură insuficientă gradul de indignare al comunităţii internaţionale. Potrivit Focus, trupa punck este 'absolut capabilă să zdruncine din temelii statul rus'.

În opinia jurnaliştilor de la Financial Times, sentinţa în cazul Pussy Riot a dezbinat societatea rusă, adâncind şi mai mult ruptura dintre majoritatea conservatoare şi membrii ceva mai liberali ai acestei societăţi. Pentru conservatori şi masele mai puţin instruite, acţiunile Pussy Riot constituie o blasfemie la adresa valorilor culturale ruseşti şi a Bisericii Ortodoxe, la fel cum mişcarea de protest din această iarnă împotriva fraudelor din alegeri ar fi un complot antirusesc sprijinit de forţe străine. Însă, pentru minoritatea liberală din oraşe, care în această iarnă a început să-şi apere dreptul la alegeri corecte, procesul la adresa Pussy Riot a devenit un atentat la adresa libertăţii de exprimare şi a protestului.

Analiştii politci atenţionează că această polarizare din ce în ce mai accentuată ar putea avea consecinţe imprevizibile pentru societatea rusă, care de ani de zile nu a mai participat la viaţa politică. În acest sens, autorii articolului din Financial Times citează declaraţiile sociologului rus Olga Krâştanovskaia despre poziţia Kremlinului după pronunţarea sentinţei în cazul Pussy Riot. 'Puterea fie îşi va continua ofensiva asupra democraţiei, fapt care va duce la radicalizarea opoziţiei, fie va permite continuarea acestor procese şi va pierde situaţia de sub control', a declarat Krâştanovskaia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor