WADA: Rusia a împiedicat controalele pentru dopaj

Agenţia Mondială Anti-Dopaj (WADA) susţine că Rusia a ajutat sute de atleţi ruşi să evite controalele pentru depistarea substanţelor interzise. Un raport publicat miercuri pune presiune suplimentară pe Moscova, ai cărei atleţi ar putea fi opriţi să participe la Jocurile Olimpice din Rio.
(Captură Foto)

Raportul a fost publicat cu doar două zile înainte ca Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAAF) să se întâlnească în Viena pentru a decide dacă ar trebui ca atleţilor ruşi să li se permită să participe la Jocurile Olimpice de Vară din Rio de Janeiro.

Un rezumat al raportului WADA susţine că peste 736 de teste în perioada 15 februarie – 29 mai a acestui an au fost refuzate sau anulate dintr-o diversitate de motive, de la colectarea de mostre până la localizarea atleţilor.

Examinatorii au raportat că au fost trataţi ostil când au încercat să efectueze testele pentru depistarea consumului de substanţe interzise. În plus, raportul a inclus şi aşa-numite dovezi anecdotice privind atleţi care pică testele. De exemplu, o atletă aparent ar fi fost prinsă încercând să ofere o mostră de urină folosind un recipient introdus în corpul ei.

“Când a încercat să folosească recipientul, urina a curs pe podea şi nu în vasul de colectare”, susţine raportul.

Autorităţile atletismului rusesc au promis că vor încerca să remedieze situaţia atleţilor ruşi, pentru a evita unele interdicţii de participare la Jocurile din Rio.