WADA susţine că statul rus este implicat în scandalul privind dopajul

Rusia primeşte o nouă lovitură în scandalul legat de doparea atleţilor ruşi, după ce o comisie independentă a publicat un raport care susţine că statul rus s-a implicat în mod direct în doparea atleţilor ruşi.
(Captură Foto)

Un raport realizat de o comisie independentă pentru Agenţia Mondială de Antidopaj (WADA) a susţinut acuzaţiile că guvernul rus a promovat un program de dopaj finanţat de stat pentru atleţii lor la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014.

Luând cuvântul în Toronto, preşedintele comisiei, Richard McLaren, a declarat presei că Ministerul rus al Sporturilor şi Serviciul Federal de Securitate (FSB) au fost implicaţi în mod direcţi în doparea atleţilor ruşi.

McLaren a declarat că planul Kremlinului a permis atleţilor ruşi din numeroase sporturi “să concureze murdar, în acelaşi timp asigurându-se că mostrele lor [pentru analiză] vor fi curate”.

Mostrele curate de urină au fost transportate în secret de FSB de la un laborator din Moscova către o bază din Soci unde au fost schimbate cu mostrele “mânjite”, a declarat McLaren. Comisia a identificat cel puţin 3 angajaţi ai FSB care au avut acces direct la laboratorul din Soci, unul dintre ei fiind deghizat într-un “angajat al serviciului de canalizare”.

În plus, McLaren a susţinut că ministrul rus al Sporturilor Vitali Mutko “a direcţionat şi controlat” operaţiunea cu “participarea activă a FSB” atât la laboratorul din Moscova cât şi la cel din Soci.

Comisia WADA a fost creată pentru a investiga acuzaţiile făcute de fostul şef al laboratorului de antidopaj din Moscova, Grigori Rodcenkov, care a susţinut că un grup de sportivi ruşi, inclusiv cel puţin 15 medaliaţi, au folosit la Soci substanţe interzise pentru îmbunătăţirea performanţei cu ajutorul serviciilor de securitate ruseşti şi Ministerului rus al Sporturilor.

Raportul este publicat după ce, duminică, a fost dezvăluit faptul că şeful Agenţiei Americane de Antidopaj, Travis Tygart, a cerut Comitetului Olimpic Internaţional să interzică întregii echipe ruseşti să participe la Jocurile Olimpice de Vară din acest an, care vor avea loc în Rio de Janeiro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport