Atenţionarea unui medic: Diabetul zaharat apare la vârste tot mai fragede din cauza stilului de viaţă

Obezitate (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
19.01.2024

În România sunt până la 2 milioane de bolnavi cu diabet zaharat, dintre aceştia până la 900.000 sunt cei care sunt luaţi în evidenţele medicilor şi primesc reţetă, a declarat, joi seara, la Medika TV, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar pentru diabet, nutriţie şi boli metabolice.

“Pentru fiecare pacient diagnosticat cu diabet zaharat există cel puţin încă unul care are diabet şi nu este diagnosticat. În România avem o prevalenţă a diabetului zaharat undeva între 10 şi 12 la sută, ceea ce este o prevalenţă relativ mare, peste media europeană, dar nu este ieşită din comun. În România ar trebui să avem în evidenţă 1,8-2 milioane de pacienţi. Din câte ştiu eu, cei care sunt în evidenţa CNAS şi li se eliberează reţete sunt vreo 800.000 - 900.000. Înseamnă că ceilalţi, sunt unii care îşi cumpără medicaţia şi restul sunt undeva, nu ştiu unde”, a precizat Serafinceanu, citat de News.ro.

Totodată, medicul a atras atenţia asupra faptului că diabetul zaharat apare la vârste tot mai fragede, din cauza stilului de viaţă al oamenilor:

“În general la clinicile din centrele universitare importante ajung cazuri super-selectate transmise de la nivelurile mai primare ale medicinei. E greu de tras concluzii pe baza acestor cazuri, dar este evident că prevalenţa diabetului creşte. Prevalenţa diabetului de tip II explodează, deci prevalenţa este de tip explozie, ceea ce se explică prin schimbarea stilului de viaţă şi creşte şi incidenţa şi prevalenţa diabetului de tip I. În special la tineri este o mare problemă diabetul de tip II, diabetul non-insulino-dependent, care este asociat cu obezitatea, care este asociat cu hipertensiunea arterială şi care a apărut la vârste mici.

Înainte nici nu se auzea de diabet de tip II înainte de 20 de ani. Asta nu mai este o raritate. Schimbarea stilului de viaţă al copiilor, al adolescenţilor, cu creşterea incidenţei şi prevalenţei obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor, cu scăderea activităţii fizice, a efortului fizic şi alocarea timpului pentru stat pe computer, pe tabletă, de la vârste incredibil de mici, toate lucrurile acestea nu sunt o evoluţie bună, după părerea mea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor