Atenţie la medicamentele pe care le luaţi când conduceţi. Unele pot da rezultate fals pozitive la testele de droguri

Poliţişti rutieri stând la pândă în Cluj-Napoca (Facebook)
Andrei Popescu
09.07.2024

Anumite medicamente uzuale, folosite de mulţi cetăţeni pentru afecţiuni banale, pot duce la rezultate fals-pozitive la testele de droguri, punând oamenii în situaţii dificile, în contextul controversatei OUG 84, care îi poate lăsa fără permis pe şoferii care refuză testarea cu Drugtest şi cer testare la Institutul de Medicină Legală.

Multe persoane se confruntă cu dilema de a alege între un tratament pentru o afecţiune cronică şi riscul de a pierde permisul de conducere şi de a se confrunta cu probleme legale. Picăturile nazale decongestionante, de exemplu, conţin efedrină sau pseudoefedrină, substanţe ce pot duce la un rezultat fals pozitiv la testele de droguri, relatează Adevărul.

De asemenea, Fasconal, un medicament care conţine o combinaţie de patru substanţe active conţine acid acetilsalicilic, paracetamol şi cafeină, şi poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru opioide la testele de droguri. Acest lucru poate duce la reţinerea permisului de conducere şi la posibile probleme legale.

Totodată, medicamentele antialergice pot duce, de asemenea, la un rezultat fals pozitiv la testele de droguri.

Conform publicaţiei citate, la fel se ştie şi despre Nurofen Plus, care conţine ca şi substanţe active ibuprofen şi fosfat de codeină hemihidrat. Şi acesta poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru opioide la testele de droguri.

Reamintim că peste 180.000 de români au semnat petiţia online “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, lansată de comunitatea Declic. În petiţie, premierului Marcel Ciolacu i se cere să renunţe la modificările “de weekend” ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a şoferilor.

Mai mult, Declic anunţă pe pagina sa de Facebook organizarea, pe data de 11 iulie, în Piaţa Victoriei, de la orele 18:00, a unui protest împotriva OUG 84 “care pune în pericol drepturile şoferilor, bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinete electrice”.

Ca urmare a presiunilor din partea societăţii civile, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Bogdan Despescu a declarat luni că premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministerului un mecanism prin care şoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanţe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-şi primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor.

În plus, Poliţia Română menţionează că nu toţi şoferii care vor fi opriţi în trafic vor fi testaţi pentru consum de droguri, ci numai cei care se încadrează în anumite circumstanţe, precum antecedentele la consumul de substanţe interzise, sau prezenţa în autovehicul a unor recipiente susceptibile de a fi folosite la consumul de droguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor