Atacuri cu explozibil într-o piaţă din China lasă în urmă 31 de morţi. Poliţia trage în civili
focus
alte articole
O piaţă din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, a fost răvăşită, joi, în urma unor atacuri teroriste cu bombă ce s-au soldat cu moartea a 31 de persoane şi rănirea altor 94.
În piata oraşului au fost aruncate din două maşini - un Passat şi un Geely SUV - nişte pachete cu explozibili. Atentatul a făcut victime printre trecătorii aflaţi pe străzile pieţei centrale. Atacatorii au aruncat materialele explozibile pe geamurile maşinilor, fugind apoi de la locul crimei.
Pe timpul atacului s-au înregistrat câteva zeci de explozii, acestea provocând la rândul lor incendierea mai multor maşini parcate în apropiere.
Autorităţile chineze au denumit incidentul un act de terorism violent, totuşi, în comunicatul oficial, nu s-a făcut referire la violenţele provocate de separatismele etnice din regiune.
Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang este o regiune vorbitoare de limbă turcă, anexată de către Partidul Comunist Chinez în 1949. După anexare, regimul comunist a început o campanie de persecuţie împotriva populaţiei din zonă, folosind tratamente represive şi violenţe continue.
Loviţi puternic
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping a ordonat întărirea ”tuturor patrulelor, controalelor şi a mijloacelor de prevenţie” şi a cerut ”menţinerea unei poziţii de presiune masivă prin lovituri puternice” împotriva cetăţenilor uighuri, pe care Beijing-ul îi acuză de separatism.
Este nevoie să ”dăm alarma privitor la terorişti şi să dăm o lovitură puternică teroriştilor”, a subliniat Xi.
Totuşi, rapoartele oficiale nu au publicat informaţii cu privire la identitatea persoanelor din spatele atacurilor. Canalele oficiale de mass media din Xinjiang au transmis că atacul ar fi provocat de separatismele etnice din regiune, fără să facă referire la uiguri.
Casa Albă a emis un comunicat prin care condamnă atacul ca fiind ”un act violent şi alarmant” împotriva civililor inocenţi.
Conflicte mai vechi
Tensiunile din Xinjiang provocate de dominaţia Partidului Comunist s-au intensificat în ultimii ani, iar incidentele de genul atentatului de joi au fost folosite pentru a înăspri represiunea.
Autorităţile locale au interzis bărbaţilor uiguri să-şi lase barbă, femeilor le-a interzis să poarte basma, iar fetelor le-a interzis să poarte o rochie islamică la şcoală. Mai multe eleve şi femei au fost reţinute pentru că au purtat basma, incidentul declanşând proteste care cereau eliberarea acestora.
În timpul acestor proteste, desfăşurate pe 20 mai în oraşul Kashgar, poliţia a deschis focul împotriva sutelor de manifestanţi prezenţi. Martorii de la faţa locului au confirmat moartea a patru persoane, totuşi se crede că numărul victimelor ar fi fost mult mai mare.
Autorităţile responsabile cu implementarea propagandei comuniste au instalat mai multe bannere în public, pentru a întări prohibiţia impusă codului de îmbrăcăminte islamic.