Atacul de la Boston, un eşec pentru serviciile de informaţii ruseşti şi americane (analist rus)

Două explozii la Maratonul din Boston au omorât trei oameni şi  au rănit alţi 144, 16 aprilie 2013.
Două explozii la Maratonul din Boston au omorât trei oameni şi au rănit alţi 144, 16 aprilie 2013. (Spencer Platt / Getty Images)
Epoch Times România
24.04.2013

Atacul terorist de la Boston reprezintă un eşec pentru serviciile de informaţii americane şi ruseşti, care nu au reuşit să se coordoneze şi nici să acorde importanţa necesară informaţiilor despre activităţile suspecte ale lui Tamerlan Ţarnaev, unul dintre cei doi suspecţi în cazul atentatului, susţine analistul Andrei Soldatov în paginile cotidianului The Moscow Times.

Aparent, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a luat act pentru prima dată act de activităţile lui Tamerlan, atunci când acesta a început să frecventeze site-uri islamice extremiste. FSB a trimis o cerere către FBI pentru mai multe informaţii, iar când FBI-ul nu a putut oferi nimic semnificativ, FSB a renunţat la caz, fără a se deranja măcar să formuleze aceeaşi cerere către Mahacikala, unde trăia o parte a familiei Ţarnaev.

Potrivit informaţiilor disponibile, niciun membru al familiei Ţarnaev din Daghestan nu a fost interogat în 2011 sau în 2012, anul în care Tamerlan a vizitat ţara timp de şase luni. FBI-ul a luat act despre activităţile lui Tamerlan de la FBS în 2011 şi chiar l-a anchetat, însă ulterior a uitat de el complet, până la momentul atentatului. De asemenea, FBI-ul a făcut la rândul său o cerere către FSB pentru informaţii suplimentare despre Tamerlan, dar în lipsa acestora, a renunţat la rândul său la bănuieli.

Potrivit lui Soldatov, cazul lui Tamerlan subliniază lipsa de coordonare între FBI şi FSB, care a împiedicat de prea multe ori cooperarea în combaterea terorismului la nivel mondial.

Una dintre cele mai mari greşeli comise de FSB în lupta împotriva terorismului constă în faptul că acesta s-a concentrat, de-a lungul existenţei sale, pe descoperirea legăturilor dintre persoanele suspectate de terorism şi organizaţii cunoscute că oferă finanţare, arme şi explozibili pentru comiterea de atentate. În acest caz, FSB-ul nu a avut aparent nicio dovadă că fraţii Ţarnaev aveau legături cu insurgenţa din Caucazul de Nord, lucru susţinut ulterior şi de militanţi din Dagestan, care au postat o declaraţie pe site-urile lor duminică anunţând că nu au nicio implicare în atacul de la Boston şi nu sunt în război cu SUA. Pe baza acestei abordări înguste şi depăşite în lupta contra terorismului, FSB nu a dat atenţie 'lupilor singuratici' care comit acte de terorism, aşa cum se pare că au fost fraţii Ţarnaev. Acest amănunt s-a dovedit fatal pentru modul în care FSB a minimalizat ameninţarea atunci când aceasta a contactat FBI-ul.

Începând cu anul 2010, Departamentul de Securitate Internă al SUA a demarat monitorizarea unor site-uri de socializare cum ar fi Facebook, Twitter, Flickr, YouTube, LinkedIn, dar şi a blogurilor individuale, în încercarea de a depista elemente suspecte de terorism. De asemenea, anul trecut, Departamentul a iniţiat un nou program de monitorizare a reţelelor de socializare despre care analiştii susţin că este chiar mai puternic decât cel utilizat de către FBI. Programul caută după 380 de cuvinte-cheie, care nu se restrâng la termeni cum ar fi 'terorist,' 'jihad', 'atac sinucigaş' şi 'conspiraţie', ci includ şi termeni mai largi de felul 'vremea' sau 'securitatea cibernetică.'

În acest context, pare cu atât mai surprinzător că materialele încărcate de Tamerlan pe canalul său de YouTube nu au alertat imediat serviciile de informaţii americane. Lista de clipuri încărcată de Tamerlan include cântece ale celebrului bard cecen Timur Muţuraiev, cum ar fi 'Îmi dedic viaţa Jihadului', pe care multe instanţe din Rusia le-au interzis fiind considerate extremiste. Ţarnaev a încărcat, de asemenea, 'Apel la Miliţia', de Amir Rabbanikal Abu Dudjan, liderul unui grup militant din Daghestan. În plus, multe dintre videoclipurile postate de tânăr pe YouTube au fost eliminate de Google pentru conţinutul lor extremist, care singur ar fi fost de ajuns pentru a alerta FBI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor