Cioc, cioc... 'Eu am comis atentatul din Boston'

(Kevork Djansezian / Getty Images)

Joi, 18 aprilie, la patru zile după atentatul de la maratonul din Boston, un individ s-a apropiat de un şofer care îşi parcase maşina pe o stradă din orăşelul Cambridge, pe celălalt mal al râului Boston, şi a ciocănit în geamul din dreapta lui. Când acesta a coborât geamul, individul a băgat mâna înăuntru şi a deschis portiera. S-a aşezat în dreapta şoferului, i-a arătat pistolul şi i-a zis: 'Ai auzit zgomotul exploziei din Boston? Eu sunt făptaşul'. Bărbatul a scos un glonţ din pistol, i l-a arătat şi i-a spus ameninţător: 'Vorbesc foarte serios', notează miercuri ziarul El Mundo.

Ancheta împotriva lui Djohar Ţarnaev, singurul acuzat după moartea fratelui său, dezvăluie detalii ale fugii celor doi tineri şi ale răpirii celui care conducea maşina Mercedes 4x4, care i-a transportat pe cei doi terorişti după asasinarea unui agent de pază de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Numele lui nu a fost dezvăluit publicului, dar surse apropiate anchetei au confirmat că este vorba de un asiatic-american care nu vorbea bine engleza. 'M-au întrebat de unde sunt. Le-am spus că sunt chinez', a povestit el televiziunii locale, Boston WCVB.

'Îmi era foarte frică. L-am întrebat dacă îmi va face rău şi mi-a răspuns că nu'. Bărbatul l-a asigurat că nu îl va ucide pentru că nu este american. Dar el era sigur că îl va omorî până la urmă. Potrivit spuselor sale, atacatorul l-a obligat să conducă până la o adresă unde s-a urcat fratele său. Au urcat în portbagaj mai mult echipament, probabil explozivul folosit împotriva poliţiei. Fraţii vorbeau între ei în rusă, iar asiaticul nu a reuşit să înţeleagă decât cuvântul 'Manhattan'.

S-ar putea ca din cauza zgomotului să fi înţeles greşit, însă declaraţii date ulterior poliţiei au provocat mobilizarea unui amplu dispozitiv în direcţia New York-ului. Agenţii au percheziţionat pasagerii unui tren pe ruta Boston-New York şi au suspendat orice transport pe căile ferate între cele două oraşe timp de aproape o zi.

Djohar, după cum s-a aflat de pe contul său de Twitter, petrecuse ziua de 'Thanksgiving' la New York (lucru confirmat de o cunoştinţă a surorii sale, Britney Smith). Iar în aprilie 2012, înainte de a posta în ziua maratonului din Boston un verset din Coran folosit de extremişti, el petrecuse o scurtă perioadă în acest oraş motiv pentru care agenţii au crezut că fraţii vor să se refugieze acolo sau au un vreun plan să atace la New York. Din cauza zgomotului, şoferul sechestrat nu a înţeles însă nimic din aceste posibile planuri. După jumătate de oră, fraţii i-au luat 45 de dolari şi cardul, urmând să scoată bani de la bancomat cu pin-ul pe care asiaticul a fost obligat să-l dezvăluie.

S-au oprit apoi la o benzinărie din afara oraşului Cambridge, iar cei doi s-au dat jos din maşină. 'Am crezut că este o bună ocazie să fug. Cu o mână mi-am scos centura şi cu cealaltă am deschis portiera şi am fugit cât am putut de repede, pe celălalt trotuar. Fratele care era aproape de mine a încercat să mă ţină cu mâna dar m-am smuls. Au încercat să mă prindă din urmă, ţipând şi blestemându-mă'. Asiaticul care nu vrea să-şi dezvăluie numele a mărturisit că fost un moment de frică intensă şi că a avut mare noroc că a scăpat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe