ASF vrea o Poliţie a Asigurărilor. Orice asigurat va putea deveni suspect

În organismul ce ar urma să fie coordonat de Mişu Negriţoiu vor lucra inclusiv foşti procurori, poliţişti sau lucrători din servicii de informaţii.
Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu (Ioana Florea)

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune înfiinţarea unei "poliţii a asigurărilor", practic, un organism antifraudă cu puteri fără precedent, relatează profit.ro. Orice asigurat va putea deveni suspect dacă Biroul Antifraudă devine operaţional în forma propusă în prezent.

Proiectul fără precedent ar urma să fie coordonat direct chiar de către preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, arată sursele Profit.ro, iar la baza sa ar sta nivelul ridicat al fraudelor în asigurări. Conform unui document oficial, pragul de fraudă în asigurări este de 15-20% raportat la întreaga piaţă din România, ceea ce ar însemna că, nivelul fraudelor se ridică, anual, la circa 400 de milioane de euro.

Instituţia ar urma să fie finanţată de către ASF în primii 3 ani de funcţionare şi va fi denumită, cel mai probabil, Biroul Antifraudă în Asigurări (BAFA). Organismul va avea ca angajaţi inclusiv foşti procurori, poliţişti sau lucrători din servicii de informaţii, pe un model existent deja în interiorul firmelor de asigurare, arată sursa citată.

"Deşi porneşte de la o realitate de necontestat a pieţei, proiectul, aşa cum arată în forma actuală, conferă viitorului BAFA puteri şi obligaţii care ar putea intra în directă contradicţie cu una dintre sarcinile definite de lege pentru ASF, şi anume protecţia consumatorului", arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne