Artă: Cercetătorii descoperă un autoportret al lui Michelangelo ascuns într-un desen
alte articole
Michelangelo ar fi ascuns o caricatură a sa în portretul prietenei sale, poeta Vittoria Colonna, realizat în anul 1525 şi conservat astăzi în British Museum din Londra: este silueta mică a unui bărbat care intenţionează să picteze şi apare, observând îndeaproape desenul din pliurile rochiei nobiliare, la nivelul abdomenului. Acesta este rezultatul studiului publicat în revista Clinical Anatomy de către Deivis de Campos de la Universitatea Federală de Ştiinţe ale Sănătăţii din Porto Alegre, Brazilia.
Artistul şi-a schiţat auto-caricatura, în 1509, pe marginea unui sonet dedicat prietenului său Giovanni da Pistoia: în acea primă schiţă, Michelangelo s-a desenat în poziţie verticală, în actul de a picta Capela Sixtină, în timp ce în portretul poetei Vittoria Colonna s-ar fi desenat cu corpul aplecat înainte, într-un unghi ascuţit, ca şi cum acest Michelangelo în miniatură ar fi fost cel care picta întregul portret.
Potrivit lui Deivis de Campos, auto-caricatura ar putea fi o "semnătură" ascunsă a artistului şi ar putea oferi indicii valoroase despre corpul său şi starea de sănătate a acestuia în acea perioadă. Descoperirea reprezintă un alt pas înainte efectuat în vânătoarea de comori în care s-au angajat cercetătorii, în desenele şi simbolurile ascunse în lucrările lui Michelangelo.
În urmă cu un an, un alt studiu publicat tot în revista Clinical Anatomy, grupul de cercetare condus de Deivis de Campos a anunţat că a identificat desene de utere şi trompe uterine în Capelele Medici din Florenţa şi în Capela Sixtină din Vatican. În studiul privind decoraţiunile din Sagrestia Nuova a Bazilicii San Lorenzo din Florenţa, Deivis de Campos a identificat cu precizie simbolurile plasate pe laturile mormintelor lui Giuliano şi Lorenzo de Medici: în general considerate cranii cu coarne de bovine şi berbec, conform noii interpretări, formele lor ar aminti de acelea ale uterului şi ale trompelor uterine, cu intenţia de a "reprezenta capacitatea de renaştere şi regenerare între viaţă şi moarte".