Artă a pescuitului unică în lume: călare pe cal sau cu căruţa trasă de cai (video)
alte articole
Oostduinkerke - care aparţine de Koksijde, Belgia - este o zonă mică cu vedere la Marea Nordului şi singurul loc de pe pământ unde creveţii sunt pescuiţi cu ajutorul cailor.
Tradiţia - inclusă de UNESCO în lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii în anul 2013 - datează din Evul Mediu şi de atunci singura schimbare a fost introducerea năvoadelor mai dese şi mai rezistente.
În trecut, acest tip de pescuit, cu traule (seynevissen) trase de cai cu căruţe, s-a răspândit de-a lungul coastei Mării Nordului, din Franţa în Belgia până în Olanda şi în sudul Angliei, dar a supravieţuit numai în Oostduinkerke, Flandra, la 20 de kilometri de Ostend. Aici este în creştere atât numărul micilor creveţi gri, cât şi al pescarilor care transmit tradiţia pescuitului din generaţie în generaţie.
Neobişnuitul mod de a pescui are loc de două ori pe săptămână, în perioada dintre lunile iunie şi septembrie: la ora 8 dimineaţa, atunci când plaja devine mai mare din cauza refluxului, se duc caii (cea mai mare parte dintre ei sunt din rasa Brabant) pe ţărm. Aici pescarii (paardenvissers) pun plase triunghiulare lungi pentru pescuit creveţi, care sunt colectaţi în coşuri de răchită mari, situate pe părţile laterale ale şeii sau în căruţe.
Caii sunt mânaţi în apa mării care le ajunge până la burtă, în timp ce pescarii îmbrăcaţi cu geci lungi ceruite şi cizme de cauciuc coboară din căruţe şi încep să caute încet pe fundul mării pentru a prinde creveţii gri (rikzegarnalen), care se află sub nisip. Pescuitul durează aproximativ două ore, până la sosirea mareei înalte, care determină pescarii şi caii să ajungă pe plaja.
Delicioşii creveţi gri numiţi, de asemenea, „caviarul din Marea Nordului“, este ingredientul principal al multor preparate tipice din Flandra, cum ar fi crochetele, un aluat rafinat care învăluie creveţii şi brânza topită, sau tomate-creveţi, roşii umplute cu creveţi şi sos roz. De multe ori, creveţii prinşi în aceeaşi zi sunt gătiţi şi vânduţi direct pe plajă, în cutii din hârtie albă, pentru câţiva euro. Un alt mod de a gusta aceste specialităţi este vizitând restaurantele din apropiere.
Mai multe informaţii: UNESCO