Armele chimice din Siria plasate sub sigiliu
alte articole
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat, joi, că inspectorii însărcinaţi cu distrugerea arsenalului chimic al regimului autoritar sirian, condus de Bashar al-Assad, au pus cele peste 1.000 de tone de agenţi chimici şi arme chimice sub sigilii "inviolabile".
"Toate stocurile de agenţi chimici şi de arme chimice au fost plasate sub sigiliu, sigiliu imposibil de spart", a declarat pentru AFP Christian Chartier, un purtător de cuvânt al OIAC.
Regimul sirian a declarat 41 de instalaţii chimice situate în 23 de locuri, unde se află 1.300 de tone de agenţi şi precursori folosiţi la realizarea de arme chimice, precum şi 1.200 de elemente de muniţii neexplodate, reiese dintr-un raport al şefului OIAC, Ahmet Uzumcu, citat marţi de agenţia RIA Novosti.
Misiunea ONU-OIAC este responsabilă de supervizarea distrugerii arsenalului chimic al lui Assad, în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede dezarmarea chimică a Damascului până la jumătatea anului 2014.
Rezoluţia a fost adoptată ca urmare a unui acord încheiat între ruşi şi americani, iar unul dintre efectele sale directe a fost îndepărtarea ameninţării cu intervenţia militară a SUA, care a fost vehiculată după atacul chimic din 21 august petrecut în apropiere de Damasc şi soldat cu numeroase victime, printre care mulţi civili. SUA şi aliaţii săi au atribuit respectivul atac regimului condus de Assad, dar acesta din urmă a negat implicarea trupelor sale, dând vina pe rebeli.
Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad.
Conform rapoartelor ONU, există circa 100.000 de victime, peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi aproximativ şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.