Armata israeliană a preluat controlul asupra punctului de trecere Rafah dintre Gaza şi Egipt

Tancurile israeliene în oraşul Rafah din Gaza, mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
07.05.2024

Armata israeliană a preluat, marţi, controlul asupra punctului vital de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza şi Egipt, intrând în oraşul din sudul Gazei după o noapte de atacuri aeriene şi în timp ce perspectivele unui acord de încetare a focului păreau din ce în ce mai slabe, transmite Reuters.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat luni seara că a fost de acord cu o propunere de încetare a focului din partea mediatorilor, după şapte luni de război care au împins peste un milion de locuitori din Gaza în sudul enclavei.

Israelul a declarat că termenii nu îndeplinesc cerinţele sale şi a lansat o operaţiune militară în Rafah.

Tancurile şi avioanele israeliene au bombardat mai multe zone şi case din Rafah în cursul nopţii, ucigând 20 de palestinieni şi rănind alţi câţiva în atacuri care au lovit cel puţin patru case, au declarat oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii.

"Ocupaţia israeliană i-a condamnat la moarte pe locuitorii din Fâşie după închiderea punctului de trecere a frontierei Rafah", a declarat Hisham Edwan, purtător de cuvânt al Autorităţii pentru trecerea frontierei din Gaza. De asemenea, a condamnat la moarte pacienţi bolnavi de cancer din cauza colapsului sistemului de sănătate, a adăugat el.

Israelul a ameninţat că va lansa o incursiune majoră în Rafah, despre care spune că adăposteşte mii de luptători Hamas şi, potenţial, zeci de ostatici, menţionând că victoria este imposibilă fără a cuceri Rafah.

Punctul de trecere Rafah, închis

Un purtător de cuvânt al autorităţii de frontieră din Gaza a declarat că punctul de trecere Rafah, o rută importantă pentru ajutoarele care intră în enclava devastată, a fost închis din cauza prezenţei tancurilor israeliene. Radioul armatei israeliene anunţase anterior că forţele sale se află acolo.

Statele Unite au făcut presiuni asupra Israelului să nu lanseze o campanie militară în Rafah până când nu va elabora un plan umanitar pentru palestinienii care se adăpostesc acolo, pe care Washingtonul spune că nu l-a văzut încă.

Israelul a declarat că marea majoritate a oamenilor au fost evacuaţi din zona de operaţiuni militare.

Instruiţi prin mesaje text în arabă, apeluri telefonice şi pliante să se deplaseze în "zonă umanitară extinsă", cum o numeşte armata israeliană, la aproximativ 20 km distanţă, unele familii palestiniene au început să se deplaseze prin ploaia rece de primăvară.

Unii au urcat copiii şi bunurile în căruţe trase de măgari, în timp ce alţii au plecat cu autovehicule de tip pick-up sau pe jos pe străzile noroioase.

În timp ce familiile demontau corturile şi împachetau lucrurile, Abdullah Al-Najar a declarat că este pentru a patra oară când este strămutat de la începutul luptelor, în urmă cu şapte luni: "Dumnezeu ştie unde ne vom duce acum. Nu ne-am decis încă".

Negocierile pentru armistiţiu de la Cairo

Hamas a afirmat într-o scurtă declaraţie că şeful său, Ismail Haniyeh, i-a informat pe mediatorii qatarezi şi egipteni că grupul a acceptat propunerea acestora de încetare a focului.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat ulterior că propunerea de armistiţiu nu corespunde cerinţelor Israelului, dar că Israelul vă trimite o delegaţie pentru a se întâlni cu negociatorii în încercarea de a ajunge la un acord.

Ministerul de Externe din Qatar a declarat că delegaţia sa se va îndrepta marţi spre Cairo pentru a relua negocierile indirecte între Israel şi Hamas.

Potrivit unei declaraţii, cabinetul de război al lui Netanyahu a aprobat continuarea unei operaţiuni în Rafah. Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat pe site-ul de socializare X că premierul israelian pune în pericol încetarea focului prin bombardarea Rafah.

Un oficial israelian, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că propunerea aprobată de Hamas a fost o versiune diluată a unei oferte egiptene şi a inclus elemente pe care Israelul nu le poate accepta.

"Acest lucru ar părea a fi un şiretlic menit să facă Israelul să pară partea care refuză un acord", a declarat oficialul israelian.

Un alt oficial informat cu privire la acord a declarat că Hamas a acceptat acordul de încetare a focului în etape şi de eliberare a ostaticilor, pe care Israelul l-a propus la 27 aprilie, cu doar modificări minore care nu afectează părţile principale ale propunerii.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul va discuta răspunsul Hamas cu aliaţii săi în următoarele ore, iar un acord era "absolut realizabil".

Orice armistiţiu ar fi prima pauză în lupte de la o încetare a focului de o săptămână în noiembrie, în timpul căreia Hamas a eliberat aproximativ jumătate dintre ostatici.

De atunci, toate eforturile de a ajunge la un nou armistiţiu au eşuat din cauza refuzului Hamas de a elibera mai mulţi ostatici fără o promisiune de încetare permanentă a conflictului şi a insistenţelor Israelului de a discuta doar o pauză temporară.

Războiul a început atunci când militanţii Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1 200 de persoane şi răpind alte 252, dintre care se crede că 133 au rămas în captivitate în Gaza, potrivit bilanţurilor israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor