Armata chineză efectuează exerciţii în Marea Chinei de Est
alte articole
Nave civile şi ale marinei chineze au efectuat recent un exerciţiu comun în Marea Chinei de Est, a raportat mass-media de stat, sugerând că regimul comunist încearcă să îşi arate puterea militară pe fondul unei dispute diplomatice cu Japonia în legătură cu Insulele Senkaku.
"Exerciţiul avea drept scop îmbunătăţirea coordonării dintre marină şi navele administrative de patrulare, precum şi sporirea agerimii răspunsului lor la situaţii de urgenţă, în scopul protejării suveranităţii teritoriale şi intereselor maritime ale Chinei", a raportat portavocea Partidului Comunist Chinez, Xinhua.
Unsprezece nave, opt aeronave şi cel puţin 1.000 de vase de supraveghere navală, maritimă şi de pescuit au luat parte la operaţiunea pe care Xinhua a descris-o drept un "exerciţiu de rutină". Acesta a avut loc la est de Zhoushan, în provincia Zhejiang, China.
Mass-media de stat, care a prezentat fotografii cu navele chineze de război, un elicopter, medicii şi membrii armatei care au luat parte la exerciţiu, a relatat că aceste exerciţii reprezintă o simulare în caz de intrarea ilegală, obstrucţie, "interferenţă intenţionată" şi hărţuire din partea unor nave străine.
S-a spus de asemenea că în timpul patrulărilor în apele disputate, navele de pescuit şi de supraveghere maritimă au fost "urmărite" şi "hărţuite", dar nu s-au oferit alte detalii.
Luna trecută, Japonia a achiziţionat restul de trei insule de la un om de afaceri japonez, o mişcare care a sporit tensiunile cu China. Şi Taiwanul revendică aceste insulele stâncoase şi nelocuite, despre care se crede că ar oferi locuri excelente de pescuit şi rezerve de gaze naturale.
Într-un interviu de joi cu BBC, ministrul de Externe al Japoniei, Koichiro Genba, a apărat cumpărarea insulelor de către Japonia, spunând că dacă guvernatorul Tokyo, Shintaro Ishihara, ar fi cumpărat insule, după cum a anunţat, asta ar fi creat o situaţie diplomatică mult mai dramatică. Ishihara, un politician de extremă dreaptă care a fost mult timp un critic acerb al regimului chinez, a vrut să navigheze spre insule.
"În astfel de circumstanţe, guvernul metropolitan din Tokyo le putea cumpăra. Situaţia ar fi putut fi mult mai rea dacă guvernul nu cumpăra insulele, pentru că domnul Ishihara ar fi debarcat pe insule până acum", a afirmat Genba.
Genba a afirmat că Japonia este proprietarul de drept al insulelor, şi a adăugat că tensiunile dintre Tokyo şi Beijing nu ar trebui să escaladeze.
"China este cel mai mare partener comercial al Japoniei. De asemenea, Japonia are cel mai mare număr de întreprinderi care investesc în China. În ceea ce priveşte problema suveranităţii, Japonia nu poate ceda unde nu poate ceda. Dar economiile noastre sunt interdependente şi vrem să preţuim relaţia reciprocă avantajoasă", a spus el.
Mai multe întreprinderi şi corporaţii japoneze au fost atacate de protestatari în China, în timpul unor demonstraţii care au fost declanşate de disputa privind insulele. Producţia unor corporaţii japoneze importante, inclusiv Toyota şi Nissan, a fost suspendată.
Atât turiştii din Japonia, cât şi cei din China şi-au anulat excursiile în ţara rivală.