Aproximativ 200 de chinezi au scandat împotriva Japoniei, în Piaţa Victoriei, din capitală

Actualele conflicte teritoriale din Asia au repercusiuni şi în România. Aproximativ 200 de chinezi au protestat la Bucureşti, în semn de solidaritate faţă de compatrioţii lor. Potrivit rtv.net, aceştia s-au arătat nemulţumiţi de ocupaţia teritorială a niponilor în arhipeleagul numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi.
Chinezi participanţi la un protest în Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Ioana Statescu
18.09.2012

Actualele conflicte teritoriale din Asia au repercusiuni şi în România.

Aproximativ 200 de chinezi au protestat la Bucureşti, în semn de solidaritate faţă de compatrioţii lor. Potrivit rtv.net, aceştia s-au arătat nemulţumiţi de ocupaţia teritorială a niponilor în arhipeleagul numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi.

"Afară cu japonezii" sau "Teritoriul Chinei este inviolabil" sunt câteva dintre lozincile inscripţionate pe bannerele protestatarilor.

Arhipeleagul, situat la 2.000 km sud-vest de Tokyo şi la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, se află, în mod formal, sub controlul Japoniei şi este, în prezent, revendicat de China şi de Taiwan. Apele care înconjoară aceste insule sunt bogate în peşte, iar subsolul marin ar putea ascunde zăcăminte de hidrocarburi.

Decizia Guvernului japonez de a cumpăra grupul de insule din Marea Chinei de Est a atras, pe lângă nemulţumirea a mii de chinezi din întreaga lume şi un avertisment ferm din partea Beijingului, scrie AFP.

Imediat după anunţul Guvernului nipon, premierul chinez Wen Jiabao a subliniat pretenţiile autorităţilor chineze asupra insulelor disputate: "Insulele Diaoyu sunt parte integrantă a teritoriului chinez. Guvernul şi poporul chinez nu vor ceda niciodată nici măcar un centimetru pătrat în ceea ce priveşte chestiunile de suveranitate şi teritorii", a declarat premierul Wen, citat de agenţia oficială de presă China Nouă.

Protestul de la Bucureşti se înscrie în seria unor manifestaţii ample organizate în China de mai multe săptămâni şi care au degenerat în violenţe. Potrivit The Epoch Times, în ultimele zile, maşini japoneze au fost sabotate, distruse, incendiate şi răsturnate, restaurante japoneze au fost jefuite, supermarketuri japoneze au fost prădate, iar recent, protestele în masă s-au mutat în stradă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor