Un eveniment diplomatic chinezo-japonez a fost anulat din cauza disputei pentru insulele Senkaku

Protestatarii anti-japonezi se confruntă de poliţia, pe 16 septembrie 2012 în Shenzhen, China.
Protestatarii anti-japonezi se confruntă de poliţia, pe 16 septembrie 2012 în Shenzhen, China. (Lam Yik Fei / AFP / Getty Images)

Regimul chinez a amânat o recepţie care celebra 40 de ani de normalizare a relaţiilor China-Japonia, din cauza disputei dintre cele două naţiuni în legătură cu cine controlează un grup mic de insule stâncoase cunoscute sub numele de Senkaku.

Asociaţia de prietenie China-Japonia şi organizaţiile afiliate au declarat că vor amâna recepţia, care urma sa aibă loc joi, la Beijing.

Duminică, Xinhua, ziarul Partidului Comunist, a relatat că "recepţia va avea loc la momentul oportun", citând oficiali anonimi, şi a criticat decizia "ilegală" recentă a Japoniei de a cumpăra restul Insulelor Senkaku de la un om de afaceri.

Se spune că micile insule stâncoase şi nelocuite, situate în Marea Chinei de Est, au în apropiere rezerve de petrol, gaze naturale şi, eventual, alte resurse naturale. După ce Statele Unite au transferat dreptul de proprietate către Japonia în 1971, Tokyo a supravegheat Insulele Senkaku, cunoscute sub numele de Diaoyu în chineză.

În ultimele săptămâni, mii de protestatari chinezi au demonstrat în mai multe oraşe, unii dintre ei vandalizând întreprinderi şi companii japoneze. Nici maşina ambasadorului SUA în China, Gary Locke, nu a scăpat de furia protestatarilor naţionalişti, fiind uşor avariată săptămâna trecută în Beijing.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au aprins după ce câţiva activişti din Hong Kong au debarcat în august pe una dintre insulele Senkaku, înainte să fie arestaţi de Garda de Coastă a Japoniei şi trimişi înapoi acasă.

Cu toate acestea, protestele naţionaliste din întreaga Chină par să fi fost orchestrate de durii regimului, într-o încercare de a pune presiune asupra liderilor Hu Jintao şi Wen Jiabao, a afirmat o sursă pentru The Epoch Times în urmă cu două săptămâni.

În ultimele zile, delegaţii japonezi au declarat pentru agenţia de ştiri Kyodo că Beijingul a informat că recepţia va continua conform planului, dar au fost informaţi duminică în legătură cu o schimbare bruscă de planuri.

China a întârziat procesul de obţinere de vize de lucru pentru angajaţii companiilor japoneze, din cauza disputelor privind insulele, a relatat o sursă anonimă de afaceri pentru agenţia de ştiri.

Întârzierile au determinat îngrijorare în rândul societăţilor care operează în China, şi care se tem că nu vor avea suficienţi lucrători pentru a putea funcţiona, au afirmat sursele, adăugând că de obicei durează doar patru sau cinci zile până când agenţia chineză pentru emigrare procesează vizele pentru companiile japoneze. Cu toate acestea, mai multe societăţi încă sunt în aşteptare, după opt zile lucrătoare.

"Ni s-a spus că nu vor mai elibera vize în prezent", a declarat o sursă din Kyodo.

Începând de sâmbătă, Paza japoneză de Coastă a confirmat că 13 vase chineze de supraveghere şi monitorizare sunt situate în apele din largul Senkaku, a raportat Asahi Shimbun.

Kyodo a raportat că în Tokyo sute de japonezi au demonstrat împotriva pretenţiilor Chinei privind insulele, fluturând steagul japonez şi denunţând Beijingul ca "fascist" şi un "stat brută".

chinareports@epochtimes.com
Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi la newsletter-ul nostru electronic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe