Spuntnik: Assad îl acuză pe Erdogan de stârnirea conflictului din Nagorno-Karabah

Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Captură Foto)

Preşedintele sirian Bashar Assad consideră că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este „principalul instigator şi iniţiator” al conflictului aflat în desfăşurare în Nagorno-Karabakh.

"Să fim sinceri şi clari; Erdogan a sprijinit teroriştii din Siria şi a sprijinit teroriştii din Libia şi a fost principalul instigator şi iniţiator al recentului conflict care are loc în Nagorno-Karabakh între Azerbaidjan şi Armenia. Aş rezuma comportamentul său ca fiind periculos, din diferite motive”, a subliniat Assad într-un interviu pentru Sputnik.

Conflictul a început după ce forţe azere au început bombardarea unor zone ale Republicii secesioniste Nagorno-Karabah, care este revendicată de Azerbaidjan, deşi este populată de etnici armeni.

Azerbaidjanul, ca şi Turcia, este dominat de populaţie musulmană, spre deosebire de Armenia care este creştină.

Turcia, aliat al Azerbaidjanului, s-a implicat în conflict trimiţând logistică şi sprijinind activ guvernul de la Baku. Ankara a promis anterior că va sprijini Baku „atât în negocieri, cât şi în luptă”, Erdogan susţinând că Armenia trebuie să părăsească „teritoriile azere ocupate”.

De partea cealaltă, Armenia are un pact militar cu Rusia care, însă, s-a ferit să intervină brutal şi din cauza legăturilor pe care le are cu Azerbaidjanul.

Observatorii din teren au semnalat existenţa unor luptători sirieni în teren, acuzaţie confirmată şi de preşedintele Bashar al Assad - care a declarat că Turcia trimite jihadişti din Siria în Nagorno-Karabah.

Preşedintele sirian a susţinut că modul de operare al lui Erdogan „reflectă comportamentul Frăţiei Musulmane”.

"[Erdogan, n.r.] Creează război în diferite zone pentru a-şi distrage opinia publică din Turcia de la comportamentul său în Turcia, mai ales după relaţiile sale scandaloase cu Daesh în Siria", a adăugat Assad, susţinând că Daesh, numit şi Statul Islamic, "obişnuia să vândă ţiţei sirian prin Turcia sub acoperirea Forţelor Aeriene Americane".

"Cu siguranţă o putem confirma, nu cu dovezi, uneori, dacă nu ai dovezi, ai indicatori. Turcia a folosit terorişti veniţi din diferite ţări în Siria. A folosit aceeaşi metodă în Libia; a folosit terorişti sirieni în Libia, poate şi alte naţionalităţi. Este evident şi foarte probabil că ei folosesc această metodă în Nagorno-Karabakh, deoarece aşa cum am spus mai devreme, ei sunt cei care au început această problemă, acest conflict; au încurajat acest conflict pentru a realiza ceva şi vor folosi aceeaşi metodă”, a adăugat preşedintele sirian.

Acuzaţii de implicare turcă în Nagorno-Karabakh

Anterior, Erevan a acuzat Turcia că este puternic implicată în ultimul episod al conflictului din Nagorno-Karabakh, prim-ministrul armean Pashinyan susţinând că „aproximativ 150 de militari turci seniori” deţin direct comanda operaţiunilor azere din Nagorno-Karabakh.

Armenia şi Franţa au acuzat Ankara că foloseşte mercenari sirieni în conflict, lucru negat de Turcia şi Azerbaidjan.

Ankara şi Baku au respins, de asemenea, rapoartele despre doborârea unui avion militar armean Su-25, despre care se afirma că ar fi fost doborât de un F-16 turcesc în zonă.

Ultima rundă de ciocniri din Nagorno-Karabah s-a intensificat luna trecută. Atât Armenia, cât şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de agresiune de-a lungul graniţei comune.

Regiunea Nagorno-Karabakh şi-a declarat independenţa faţă de Azerbaidjanul sovietic în 1991, la dezintegrarea U.R.S.S, generând un conflict major între forţele armene şi azere în 1992-1994. La acea vreme, războiul a luat mii de vieţi de ambele părţi, forţând, de asemenea, strămutarea unui milion de oameni din zonă, înainte ca Moscova să reuşească să "medieze" un acord de încetare a focului între Baku şi Erevan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe