Armand Goşu: ''Nici media din România, nici analiştii nu înţeleg foarte bine ce se întâmplă la Chişinău''

”Dacă vă uitaţi pe titlurile şi comentariile de la Bucureşti, ele anunţă îngrijorate proteste ale partidelor pro-ruseşti, manifestaţii violente de stradă în spatele cărora ar fi Moscova, împotriva guvernului legitim al lui Filip Pavel”, a afirmat expertul, într-un interviu acordat Europei Libere.
Armand Goşu, politolog român (europalibera.mobi)
Matei Dobrovie
21.01.2016

Goşu consideră că, din moment ce ”aceşti oameni din România chiar nu înţeleg ce se întâmplă în Republica Moldova, mari aşteptări de empatie sau de construcţie a unei relaţii politice bilaterale solide nu poţi să ai în acest moment. Probabil, după ce, în câteva luni, un an, va trece, acest episod tensionat din viaţa politică din Republica Moldova, lucrurile se vor limpezi şi atunci relaţia cu România va căpăta mai multă consistenţă. Până atunci nu din cauza Republicii Moldova, din cauza dificultăţilor pe care le au românii să înţeleagă ce se întâmplă la Chişinău, nu cred că se vor produce lucruri importante în relaţia bilaterală.”

Întrebat de reacţia partenerilor externi ai R.Moldova la protestele de la Chişinău, specialistul în spaţiul post-sovietic a apreciat că ”faţă de ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Republica Moldova, consider că răspunsul cancelariilor occidentale este mult prea leşinat, mult prea modest şi foarte departe de gravitatea situaţiei din Republica Moldova. Problema e că partenerii nu că nu ar înţelege, înţeleg, dar lenea, comoditatea, calculele meschine îi fac să estompeze, să meargă la minima rezistenţă, să nu dorească să-şi asume nimic, opoziţie serioasă, nimic serios faţă de Republica Moldova în acest moment. Aceasta însemnând că lasă unora de la Chişinău mână liberă să facă ce-i taie capul.”

Analistul vede două scenarii posibile pentru evoluţiile de la Chişinău. ”În aceste condiţii, nu se pot întâmpla decât două lucruri, fie unu, puterea reacţionează cu brutalitate, vor urma arestări, poliţia va intra în forţă, lovind manifestanţii. Atunci în acel moment, să spunem, Moldova putând să urmeze un traseu gen Belarus. Sau a doua variantă, în condiţiile în care protestele nu încetează, Republica Moldova este paralizată, forţele politice vor negocia un acord pentru o tranziţie cu un guvern tehnic care să pregătească un cadru legislativ pentru alegeri anticipate, alegerile anticipate urmând să se desfăşoare undeva la sfârşitul primăverii.”

În opinia sa, este prea târziu pentru discuţii între autorităţi şi protestatari, singura soluţie fiind o resetare majoră a întregului spectru politic de la Chişinău prin alegeri anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor