Arma secretă de război electronic a Rusiei pune în pericol GPS-ul pentru navele şi traficul aerian din Europa

Un sistem de război electronic rusesc extrem de secret interferează cu ghidarea GPS a avioanelor de linie şi a navelor de pe flancul estic al NATO, potrivit The Telegraph.
O creştere a perturbărilor a fost detectată într-o zonă care se întinde de la Finlanda, prin statele baltice şi Polonia, a declarat şeful militar al Estoniei.
"Ceea ce am văzut este o funcţionare defectuoasă a GPS-ului pentru nave şi traficul aerian. Şi chiar nu ştim dacă ei [Rusia] vor să realizeze ceva sau doar să exerseze şi să îşi testeze echipamentul. Dar, cu siguranţă, nimeni nu ar trebui să se comporte astfel, mai ales când eşti în război cu o ţară vecină", a declarat generalul Martin Harem, comandantul Forţelor de Apărare Estoniene.
Estonia, primul membru al NATO care face apel la Kremlin
Estonia a fost primul membru al NATO care a adresat un apel direct Kremlinului în legătură cu această perturbare.
Serviciile de informaţii occidentale sugerează că Rusia a desfăşurat un sistem de bruiaj fix de mari dimensiuni, numit Tobol, în exclava sa militară Kaliningrad, care se află între Lituania şi Polonia.
Se crede că există mai puţin de 10 sisteme avansate de război electronic în funcţiune în întreaga ţară, inclusiv cel staţionat în avanpost.
Imaginile partajate pe reţelele de socializare care ar fi fost ale dispozitivului arată o antenă de satelit mare montată pe sol.
Antenă dirijată pentru a perturba semnalele GPS în mai multe direcţii
Dr. Thomas Withington, expert în război electronic la think-tank-ul Royal United Services Institute, a declarat că antena ar putea fi direcţionată pentru a perturba semnalele GPS în mai multe direcţii.
Eforturile de bruiere a semnalelor sunt susceptibile de a oferi un fel de scut invizibil deasupra Kaliningradului, din cauza preocupărilor Rusiei cu privire la arsenalul de rachete ghidate prin satelit al NATO, a adăugat el.
"Acest lucru ar putea surprinde pe unii oameni, dar cred că, în aparenţă, este de fapt defensiv. Armata rusă este foarte îngrijorată de armele sistemului global de navigaţie prin satelit (GNSS)", a declarat Dr. Withington.
În timp ce Tobolul rusesc nu va împiedica rachetele să explodeze, ar putea face ca armele care depind de semnalele satelitare pentru ghidare să nu-şi atingă ţintele, a specificat el.
Provocând haos în utilizarea civilă a sistemelor de navigaţie prin satelit
Dar, în loc să blocheze muniţiile lansate de NATO, acesta provoacă haos în rândul utilizării civile a sistemelor de navigaţie prin satelit.
Au fost raportate cazuri de avioane comerciale care au dispărut brusc de pe site-urile de urmărire, precum şi avertismente că navele ar putea intra în coliziune dacă pierd conexiunea cu sateliţii.
"Afectează siguranţa navigaţiei, degradând-o. Vestea bună este că aeronavele şi navele au alte mijloace de navigaţie. În mod evident, este un motiv de îngrijorare dacă aceste sisteme nu sunt disponibile [...] aşa că reprezintă un argument foarte valabil că ceea ce fac ruşii este profund iresponsabil din punctul de vedere al navigaţiei", a declarat Dr. Withington.
Se aşteaptă ca bruiajul rusesc să aibă un impact socio-economic mai mare asupra ţărilor mai apropiate de Kaliningrad.
Ar putea duce la o "prăbuşire a logisticii"
Orice perturbare pe termen lung a semnalelor GPS ar putea duce la o prăbuşire a logisticii, şoferii de livrări rămânând blocaţi fără sisteme de navigaţie. Dar ar putea, de asemenea, să submineze încrederea în NATO şi în Occident din partea celor mai afectaţi de bruiaje.
"Orice ar face [Rusia] aici, singurul scop este să ne afecteze stabilitatea, încrederea în noi înşine, încrederea în Occident, unitatea şi coeziunea", a declarat generalul Harem.
Kremlinul intenţionează să folosească atacuri hibride pentru a incita tulburări sociale în statele baltice, potrivit unui potenţial scenariu de invazie elaborat de armata germană.
"Ei folosesc diferite mijloace în zonele hibride pentru a vedea cum ne comportăm, în ce măsură vom răspunde şi aşa mai departe. Ei nu au nimic de pierdut. Mai întâi se antrenează, apoi ne testează şi apoi încearcă să provoace o oarecare neîncredere faţă de guverne sau faţă de NATO", a continuat generalul Harem.
Dar, în timp ce colegii săi de la NATO avertizează că alianţa ar putea intra în război cu Rusia în următorii 20 de ani, generalul de rang înalt din Estonia nu crede că bruiajul GPS face parte din "pregătirile imediate" ale Moscovei pentru conflict.