Arizona: miting electoral al lui Trump, tulburat de protestatari

Trump continuă să aibă parte de interferenţe în campania sa prezidenţială. Sâmbătă, zeci de persoane au blocat o autostradă în Arizona care ducea spre locul de desfăşurare a unui eveniment organizat de miliardar. În New York, sute de manifestanţi au mărşăluit spre Trump Tower pentru a-l contesta pe candidatul republican.
Manifestanţi anti-Trump blochează o autostradă în Fountain   Hills, Arizona, 19 martie 2016.
Manifestanţi anti-Trump blochează o autostradă în Fountain Hills, Arizona, 19 martie 2016. (Captură Foto)

Manifestanţii au închis sâmbătă o autostradă din Arizona ce ducea către locul de desfăşurare a unui miting de campanie organizat pentru Donald Trump. În acelaşi timp, manifestanţi s-au adunat în faţa binecunoscutului Trump Tower din Manhattan pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de nominalizarea candidatului republican la funcţia de preşedinte al SUA.

Imagini televizate care prezentau demonstraţia de lângă Phoenix au arătat zeci de manifestanţi blocând traficul şi afişând pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Dump Trump” sau “Shut Down Trump”.

Manifestanţii au început în cele din urmă să mărşăluiască pe autostradă şi, ulterior, unii dintre ei au fost văzuţi apropiindu-se de mitingul electoral al miliardarului american, care se desfăşura în Fountain Hills, Arizona, înainte ca acesta să sosească la faţa locului.

Trei persoane au fost arestate, a declarat biroul şerifului districtului Maricopa.

Protestele de sâmbătă reflectă tensiunile tot mai mari care apar în jurul celui mai probabil candidat prezidenţial din tabăra republicană, care a fost criticat de rivali că alimentează tulburările prin retorica sa de campanie. Trump a negat că este responsabil de amplificarea tensiunilor, însă săptămâna trecută a avertizat că vor avea loc revolte dacă i se va refuza nominalizarea din partea Partidului Republican – în cazul în care câştigă toate voturile necesare.

În oraşul său natal, New York, aproximativ 1.000 de manifestanţi au mărşăluit din Central Park către Trump Tower, o clădire deţinută de miliardarul american pe bulevardul Fifth Avenue din Manhattan.

Mulţimea de manifestanţi, formată în principal din tineri, a scandat sloganuri şi a afişat pancarte care îl contestau pe Trump. Unii dintre ei au declarat că poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva lor după ce au părăsit parcul şi au început marşul.

Poliţia a fost văzută luând în custodie cel puţin o persoană, dar un purtător de cuvânt al Departamentului de Poliţie din New York nu a confirmat imediat dacă au avut loc arestări sau dacă a fost folosit gaz lacrimogen.

Arizona, unde partidele politice vor desfăşura marţi alegeri primare, este un punct sensibil pentru chestiunea migraţiei ilegale în SUA, din moment ce statul are o porţiune lungă de graniţă comună cu Mexicul.

Trump, care a acuzat în repetate rânduri Mexicul că trimite migranţi violenţi şi ilegali pentru a inunda Statele Unite, a transformat chestiunea migraţiei ilegale într-o “chestiune oficială” a campaniei sale.

Acest lucru i-a adus sprijinul şerifului Joe Arpaio din districtul Maricopa, Arizona, care este un critic puternic al politicilor americane privind imigraţia. Fountain Hills, locul unde s-a desfăşurat sâmbătă mitingul electoral al lui Trump, se află în districtul Maricopa.

Arpaio, îmbrăcat în civil, l-a prezentat pe Trump în timpul mitingului.

Trump, ca şi Arpaio, a fost unul dintre milionarii care au susţinut scandalul privitor la controversata naştere înafara SUA a lui Barack Obama. Conform anchetelor, certificatul de naştere al lui Obama ar fi un fals, iar persoana implicată în eliberarea certificatului de naştere al lui Obama a fi murit într-un mod suspect în decembrie 2013.

Mitingurile electorale ale lui Trump au devenit tot mai interferate pe măsura înaintării campaniei prezidenţiale. Un eveniment în Chicago a fost anulat în urmă cu peste o săptămână datorită unor temeri legate de securitate, după ce manifestanţii, mulţi dintre ei studenţi, au năvălit la faţa locului. Ciocniri violente au izbucnit între manifestanţii şi susţinătorii lui Trump.