Trump şi Clinton obţin noi victorii în alegerile primare americane în 5 state

Candidatul republican Donald Trump a câştigat în cel puţin trei state în alegerile primare de marţi, în timp ce rivalul său, senatorul Marco Rubio, s-a retras din cursă. Candidata democrată Hillary Clinton a câştigat la rândul ei în cel puţin patru state.
Miliardarul american Donald Trump.
Miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Omul de afaceri miliardar Donald Trump are de înfruntat acum o bătălie în trei pentru nominalizarea dn partea republicanilor la prezidenţiale, ceilalţi doi rivali fiind guvernatorul din Ohio John Kasich şi senatorul Ted Cruz din Texas.

Senatorul Marco Rubio s-a retras din cursă după ce a fost înfrânt în statul său natal, Florida de către Trump.

“După această seară este clar faptul că, în timp ce ne aflăm pe partea pozitivă a baricadei, în acest an nu ne vom afla pe partea câştigătoare a acesteia”, a declarat Rubio susţinătorilor săi, în timp ce şi-a anunţat retragerea din cursă. “Cer poporului american să nu cedeze în faţa fricii sau a frustrării”, a susţinut el, făcând o referire la retorica lui Trump.

Dar Kasich, care a rămas în urmă în majoritatea primarelor de până acum, a câştigat voturile tuturor celor 66 de delegaţi din Ohio. Rezultatul oferă o nouă speranţă pentru tabăra republicană care se luptă împotriva nominalizării lui Trump. În plus, aceştia depun eforturi pentru a-l opri pe Trump să obţină sprijinul a 1.237 de delegaţi necesari pentru a câştiga nominalizarea în tabăra republicană.

“Ştim că trebuie să unim această ţară şi să fim americani, să nu ne pierdem timpul pe dezbinarea cetăţenilor acestei ţări”, a declarat Kasich pentru CNN, atacându-l pe Trump, care a promis că îi va deporta pe migranţi ilegali şi va interzice musulmanilor care nu sunt cetăţeni americani să pătrundă pe teritoriul SUA.

Trump a câştigat în Florida, Carolina de Nord şi Illinois şi a declarat susţinătorilor săi că “ceva se întâmplă” în Partidul Republican şi întreaga lumea poate să vadă acest lucru.

Cruz, care a încercat să se poziţioneze ca o principală alternativă anti-Trump, a fost întrecut marţi de acesta în toate statele cu excepţia statului Missouri, unde, după numărarea majorităţii voturilor, se afla la mică distanţă de miliardar.

În ceea ce priveşte Partidul Democrat, fostul secretar de stat Hillary Clinton a câştigat împotriva rivalului ei Bernie Sanders în Florida, Carolina de Nord, Ohio şi Illinois. Rezultatele pentru primarele din Missouri par să indice o egalitate.

“Suntem aproape de a ne asigura nominalizarea din partea Partidului Democrat şi de a câştiga aceste alegeri în noiembrie”, a declarat Clinton susţinătorilor săi la un eveniment desfăşurat în West Palm Beach, Florida.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe