Arafat şi-a făcut propriul raport Colectiv. Cel al Guvernului ar conţine "aspecte neconforme cu realitatea"

La scurt de la publicarea raportului Corpului de control al premierului privind intervenţia de la Colectiv, care a dezvăluit modul deficitar în care au reacţionat autorităţile, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al lui Raed Arafat şi-a întocmit propriul raport cu privire la incident.
Andrei Pricopie
28.03.2016

alte articole

Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.03.2016

"Majoritatea neconcordanţelor, neclarităţilor şi chiar a aspectelor care sunt neconforme cu realitatea" din raportul Corpului de control al premierului privind intervenţia de la Colectiv puteau fi evitate dacă s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv al Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, se arată în raportul publicat de DSU pe site-ul oficial.

Reacţia instituţiei conduse de secretarul de stat Raed Arafat vine ca răspuns la raportul Corpului de control al premierului, prezentat marţi, raport din care reiese că Planul Roşu de intervenţie a fost declanşat cu o întârziere de 18 minute de la primele apeluri la 112 (la ora 22:50), că multe instituţii au acţionat deficitar şi că se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective.

DSU susţine că "în fapt, alocarea de echipe specifice Planului Roşu se face începând cu ora 22:43, după recunoaşterea efectuată de către primele echipaje sosite la locul intervenţiei. (...) procedura de declanşare a Planului Roşu a fost respectată, fără a anticipa declanşarea în baza datelor primite".

Corpul de Control al premierul a arătat că intervenţia de urgenţă din noaptea incendiului "a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de lipsa exerciţiilor în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară". În replică, DSU afirma că "folosizea sintagmei "în mare parte o acţiune necoordonată" are caracter general şi nu indică acele părţi din intervenţie în care nu a existat coordonare".

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă susţine că în noaptea tragicului incendiu - în care şi-au pierdut viaţa 64 de persoane şi alte 147 au fost rănite - s-au respectat "întocmai procedurile legale în vigoare, inclusiv prevederile Planului Roşu de Intervenţie".

Referitor la baza materială deficitară, DSU a transmis că "nu avem până la acest moment niciun fel de informaţie din care să reiasă că s-a intervenit cu echipamente nefuncţionale sau fără echipamentele prevăzute pentru mijloacele de intervenţie care s-au deplasat la faţa locului" şi că "baza materială nu a fost suficientă în prima fază a intervenţiei, lucru obişnuit în astfel de situaţii, în care nevoia depăşeşte capacitatea de răspuns, cel puţin până la sosirea echipajelor suplimentare (acestea deplasându-se din puncte diferite către locaţia respectivă)".

Pentru mai multe detalii despre explicaţiile date de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor