Ministerul Sănătăţii, obligat de instanţă să răspundă la întrebările APADOR-CH privind acţiunile de după Colectiv
alte articole
APADOR-CH a câştigat procesul intentat Ministerului Sănătăţii după ce instituţia a refuzat să răspundă la întrebările formulate conform Legii 544/2001, pe tema măsurilor luate după accidentul din Clubul Colectiv.
"Argumentele de tipul „Avem de toate” nu ţin în justiţie.", arată APADOR-CH în comunicatul postat pe site-ul organizaţiei.
În noiembrie 2015 APADOR-CH a cerut tuturor autorităţilor implicate în operaţiunile de salvare a victimelor din incendiu să răspundă la un set de 20 de întrebări menite să informeze societatea dacă autorităţile au fost sau nu capabile să gestioneze eficient situaţia Colectiv iar Ministerul Sănătăţii a fost singura instituţie care a ignorat obligaţia legală de a informa.
În loc să ofere informaţiile solicitate de APADOR-CH, Ministerul a preferat să expedieze un răspuns laconic pentru numai două întrebări din cele 20, arată organizaţia, reamintind că, potrivit Legii 544/2001, refuzul autorităţii de a răspunde la cererile de informaţii publice se poate combate în justiţie.
Instanţa a obligat acum ministerul să furnizeze informaţiile de interes public cerute de asociaţie. Decizia justiţiei, la solicitarea APADOR-CH, a precedat publicarea raportului Corpului de control al guvernului făcut în cazul Colectiv. Din acesta reiese că şi inspectorii Guvernului au ajuns la aceeaşi concluzie ca şi noi – că la Colectiv s-a acţionat haotic şi neprofesionist -, concluzie pe care autorităţile au tot încercat s-o ascundă atât în comunicarea publică din timpul evenimentelor de după Colectiv, cât şi prin refuzul de a răspunde unor întrebări pertinente ale societăţii.", arată APADOR în comunicat.
Organizaţia mai precizează că întrebările sale, ca şi concluziile din raportul Corpului de control al Guvernului, sunt menite să sublinieze nevoia de restructurare şi de îmbunătăţire a instituţiilor pe care ne bazăm în cazul unor dezastre majore.
"Ascunderea neputinţei instituţionale în spatele unor poziţii publice de tipul „Avem de toate” ne-a costat vieţi omeneşti în cazul Colectiv şi ne va costa alte vieţi pe viitor, dacă persistăm în aceeaşi atitudine opacă.", concluzionează APADOR-CH.
Lista completă a întrebărilor şi răspunsurile celorlalte autorităţi poate fi accesată aici
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în 1990, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului şi pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate.