Aproximativ 140.000 de muncitori străini ar putea veni în România în 2024. Ce domenii au la dispoziţie

Numărul de muncitori străini care ar putea veni la muncă în România anul viitor va creşte la 140.000, cu 40% mai mult faţă de pragul admis pentru acest an, respectiv 100.000. Cei mai mulţi se angajează în retail, HoReCa, servicii, construcţii, transport, logistică sau turism, pe poziţii din segmentul entry level, care necesită maximum doi ani de experienţă, relatează Cariera.ejobs.ro.
“Cu toate că nu mai vedem un număr atât de mare de români care să aplice pentru joburile din străinătate, sunt domenii în care angajatorii au în continuare probleme în a acoperi necesarul de personal cu forţa de muncă existentă în România. În plus, toate sunt domenii afectate şi de o fluctuaţie mare de personal. Pentru aceste industrii, importul de muncitori străini, mai ales din afara Europei, a reprezentat o soluţie utilă, în special pentru a rezolva problema stabilităţii angajaţilor. Sunt, totodată, sectoare care au, anual, volume mari de angajări”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, liderul pieţei de recrutare online din România.
Potrivit site-ului citat, din cele aproape 350.000 de joburi postate de la începutul lui ianuarie şi până la sfârşitul lunii noiembrie, 86.000 au fost postate de angajatorii din retail, 51.000 de companiile din servicii, 40.000 de cele din industria alimentară, 37.000 de cele din turism, 32.000 de angajatorii din transport / logistică şi 28.000 de cei din construcţii.
De asemenea, datele furnizate de Salario, comparatorul salarial marca eJobs, arată că mediile salariale nete, la nivel naţional, pentru un angajat care ocupă o poziţie entry level în aceste domenii sunt cuprinse între 2.600 şi 3.600 de lei, după cum urmează: de 3.000 de lei pentru cei care lucrează în retail, 3.600 de lei pentru angajaţii din construcţii, 3.000 de lei pentru industria alimentară şi HoReCa, 3.100 de lei pentru transport şi distribuţie şi 2.600 de lei pentru turism.
“Muncitorii care vin din afara spaţiului european au aceleaşi drepturi cu muncitorii români. La acestea se adaugă, însă, obligativitatea angajatorului de a le asigura cazare şi de a le oferi un salariu minim echivalent salariului minim pe economie din România. Chiar dacă recrutarea lor presupune o perioadă mai îndelungată de timp şi costuri suplimentare şi deşi angajatorii sunt conştienţi că, în unele cazuri, România reprezintă pentru cei care vin din Asia o punte de acces spre pieţe mai mari din Europa, recurg la această soluţie, pe fondul unui deficit adânc de candidaţi la nivel local”, a mai precizat Drăghici.
Conform sursei citate, 2022 a fost anul în care a crescut cel mai mult numărul de permise de lucru alocate muncitorilor străini, în condiţiile în care, în 2021, contingentul de muncitori străini nou admişi pe piaţa muncii a fost de 50.000, dublu faţă de anul precedent. Mai exact, datele oficiale arată că anul trecut au fost înregistrate peste 96.000 de contracte de muncă pentru angajaţi veniţi din afara Uniunii Europene.