Aproape două treimi din tinerii greci sunt şomeri

Graffiti pe o statuie din faţa Universităţii din Atena.
Graffiti pe o statuie din faţa Universităţii din Atena. (Oli Scarff / Getty Images)
Epoch Times România
10.05.2013

Şomajul în rândul tinerilor eleni a atins un nivel record de 64 la sută în luna februarie, subliniind starea cumplită a economiei lovite de recesiune, în ciuda semnelor de îmbunătăţire în ce priveşte economia.

Repetatele măsuri de austeritate conform planurilor internaţionale de salvare au triplat rata şomajului din Grecia de când a început criza datoriilor în 2009, afectând puternic economia aflată în al şaselea an de recesiune.

Rata globală a şomajului a crescut la un nivel record de 27 la sută, potrivit statisticilor de joi, în timp ce rata şomajului pentru categoria de vârstă 15 - 24 de ani a crescut la 64,2 la sută în februarie faţă de 59,3 la sută în luna ianuarie.

Şomajul din Grecia depăşeşte cu mai mult de două ori rata medie din zona euro, care a ajuns la 12,1 la sută în luna martie.

Atena a redus salariul minim lunar cu 32 la sută pentru cei sub 25 de ani, adică la aproximativ 500 de euro, pentru a stimula angajarea, dar rata şomajului în rândul tinerilor a continuat să crească, chiar dacă unii indicatori sugerează că partea cea mai grea a crizei datoriilor Atenei a trecut.

Indicele privind punctul de vedere economic al grupului de experţi IOBE a ajuns în luna aprilie la cel mai mare nivel din ultimii 3 ani şi jumătate, a declarat grupul joi, în aceeaşi zi când indicele de referinţă a Bursei de Valori din Atena a atins cel mai ridicat nivel din august 2011.

Indicele privind punctul de vedere economic al IOBE, bazat pe încrederea consumatorilor şi perspectivele de afaceri şi care include industria, construcţiile, serviciile şi comerţul cu amănuntul, a crescut la 89,2 puncte în aprilie, de la 88,1 în luna martie.

Perspectiva economică a ţării rămâne incertă, în ciuda progreselor pe care le-a făcut în ultimele luni pentru a reduce deficitul bugetar şi a iniţia privatizări, a declarat agenţia de rating Moody's într-o notă de joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor