Uniunea Europeană în cifre

Bazele Uniunii Europene au fost puse în 1958, când Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Luxembourg şi Belgia au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană (CEE). Lista statelor membre s-a extins treptat, iar astăzi uniunea are 27 de membri.
Steagurile ţărilor UE în holul Consiliului European de la Bruxelles. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.05.2013

Bazele Uniunii Europene au fost puse în 1958, când Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Luxembourg şi Belgia au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană (CEE). Lista statelor membre s-a extins treptat, iar astăzi uniunea are 27 de membri.

  • Uniunea monetară, cunoscută ca Zona Euro, a fost formată în 1999 şi este compusă din 17 state.
  • UE are o suprafaţă de peste 4 milioane de kilometri pătraţi. Franţa este cea mai întinsă ţară din UE, iar Malta este cea mai mică.
  • Populaţia Uniunii este de aproximativ 495 de milioane de locuitori, reprezentând a treia cea mai mare aglomerare umană a lumii, după China şi India. Populaţia Europei se înscrie într-un trend ascendent, graţie creşterii naturale (natalitatea este mai mare decât mortalitatea) şi migraţiei (numărul persoanelor care se stabilesc în UE este mai mare decât numărul celor care pleacă).
  • Nivelul de trai în ţările UE este măsurat prin Indexul Puterii de Cumpărare (PPS). Astfel, locuitorii din Luxembourg o duceau cel mai bine în 2009 (cu un PIB pe cap de locuitor de 268 PPS), fiind urmaţi de irlandezi şi olandezi.
  • Cei mai mulţi locuitori ai Uniunii cred că aderarea a fost un lucru bun, proporţia fiind inversată doar în Marea Britanie, unde 65% dintre cei întrebaţi au spus că aderarea este un lucru rău şi doar 28% au fost în favoarea Uniunii.
  • În România, 71% dintre cei întrebaţi au declarat că aderarea la UE a fost un lucru bun pentru ţară şi 18% au spus că pasul a fost un lucru rău. Datele au reieşit dintr-un sondaj realizat în 2010.
  • Organizaţia Reporteri fără Frontiere realizează un raport anual privind libertatea presei. Analiza din 2013 a arătat că Finlanda este cea mai liberă ţară din UE în privinţa presei. Bulgaria s-a aflat la polul opus, iar România s-a clasat pe locul 22.
  • Publicaţia Wall Street Journal şi Fundaţia Heritage calculează anual indexul libertăţii economice, bazat pe 50 de variabile care acoperă aspecte ca politica de comerţ şi intervenţia Guvernului. Irlanda a ieşit pe primul loc în 2013, printre ţările UE, iar România s-a clasat pe locul 21. Grecia este cea mai îngrădită piaţă din Uniunea Europeană.
  • Raportul Global al Corupţiei, realizat de Transparency Internaţional, indică percepţia corupţiei în toată lumea. Pentru 2012, România figurează pe locul 24, în timp ce în Grecia s-a înregistrat cea mai acută percepţie a corupţiei. Pe primele locuri în clasament se află ţările nordice şi Luxembourg.
  • Indexul Dezvoltării Umane, compilat de o comisie a Naţiunilor Unite, reflectă trei aspecte ale dezvoltării umane: sărăcia (PIB pe cap de locuitor), educaţia şi sănătatea. Raportul din 2013 caracterizează toate ţările din UE ca având un nivel foarte ridicat al dezvoltării umane, mai puţin România şi Bulgaria.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor