Apocalipsa, o afacere cu un potenţial de minimum 7 miliarde de dolari?

(photos.com)

Apocalipsa a fost de atâtea ori prevestită încât ar trebui să fie din ce în ce mai puţini cei care se feresc însă, din păcate, au rămas suficienţi indivizi care să aducă foarte mulţi bani celor care speculează asemenea „teorii ştiinţifice”.

Categoric, există o piaţă pentru sfârşitul lumii. Se estimează că, la nivel global, 700 milioane de oameni cred că apocalipsa va avea loc în timpul vieţii lor. Dacă fiecare al cheltui în medie 10 dolari cu această „ocazie”, rezultă un potenţial de afaceri de 7 miliarde de dolari, la nivel mondial. Minimum.

De altfel, potrivit unor oficiali ai NAS, 3 milioane dintre locuitorii planetei s-au pregătit în mod special pentru apocalipsa de vineri, 21 decembrie. Evident, banii cheltuiţi au fost pe măsura „evenimentului”. Dacă dai căutare pe Google „end of the world” vei găsi această expresie de 272 milioane de ori. Asta ar putea aduce celor de la Google bani frumoşi pe „add-words”, mai ales dacă ne gândim că această expresie se regăseşte pe net în 8 milioane de locaţii. Nu în ultimul rând, You Tube oferă sute de mii de videoclipuri care te învaţă, ghidează, cum să supravieţuieşti apocalipsei.

Filmele produse la Hollywood pe tema sfârşitului lumii au adus încasări de peste 1,5 miliard de dolari. Numai celebrul „2012” a strâns 770 milioane de dolari.
Alţii cheltuie milioane de dolari pe stocuri de hrană sau dau între 200.000 şi 1,75 milioane de dolari pe buncăre. Mii de oameni au ridicat, la nivel global, cu peste 5% vânzările de panouri solare. Şi cum astfel de investiţii trebuie protejate, americanii au aruncat în aer vânzările de arme şi muniţie.

În deşertul Mojave, un proprietar de buncăr a scos la închiriat 32 de „spaţii individuale” cu 2.500 de dolari pentru copii şi 5.000 de dolari pentru adulţi. Dacă doritorii au optat şi pentru meniu complet, suma urcă până la 10.000 de dolari. Nu vă faceţi însă probleme: „Animalele de casă sunt permise pe gratis”, mai spune anunţul. Superofertă.

Nici ruşii nu stau cu mâinile în sân: „Reducere de 50% pentru iertare înainte de sfârşitul lumii! Gândeşte-te la sufletul tău!”, potrivit unei reclame la bilete pentru iertarea păcatelor, ofertă făcută de un site rusesc. Cu binecuvântarea bisericii, evident. Cu doar 12 euro de căciulă orice păcătos poate avea intrarea garantată în rai. S-au încasat peste 5.000 de euro deja...
Trebuie să punem la socoteală şi cheltuielile pe care unii le fac pentru stocarea de carburanţi ori cu biletele de avion până la destinaţii considerate „libere de apocalipsă”. Se estimează că numărul de pasageri pe liniile aeriene a crescut zilele acestea cu 0,1-0,2%.

Şi în România abundă ofertele cu ocazia sfârşitului lumii. Cărţi care îţi explică ştiinţific apocalipsa prezisă de mayaşi la doar 40 de lei două volume, ghiduri de supravieţuire pentru 27 de lei şi multe alte produse la care trebuie să te grăbeşti pentru că „sigur stocurile se vor sfârşi chiar dacă lumea va mai căpăta un ragaz”, după cum spune o reclamă. Numai o trusă de supravieţuire completă costă în această perioadă echivalentul a 25-30 de euro. „Nu am vândut în acest an nici măcar o singură mască de gaze. Ei bine, în ultima lună am dat 15. Mai mult, am avut clienţi persoane în vârstă care au cumpărat arme (n.red – replici pentru airsoft) şi muniţia aferentă”, ne-aspus un patron de magazin airsoft.

Nu în ultimul rând, există companii în ţară care s-au gândit să ofere angajaţilor petreceri în noaptea de 21 spre 22 decembrie. Alţi bani, altă distracţie. Mai mult ca sigur că asta se va măsura în zeci de mii de euro venituri pentru cluburi şi alte stabilimente de acest fel.

Şi dacă nu va fi să fie nici anul acesta şi aţi investit ceva bani în buncăre sau, după buget, în truse de supravieţuire, nu disperaţi. Rasputin a prezis că adevăratul sfârşit al lumii va avea loc pe 23 august 2013.

Scurt istoric al sfârşitului lumii

• Anul 1000 reprezintă, în „istoria” apocalipsei, punctul de cotitură. Mii de oameni şi-au donat averile bisericii şi s-au îndreptat către Ierusalim sau alte locuri considerate sfinte, ţăranii nu au mai lucrat terenurile, deţinuţii au fost eliberaţi. Vă imaginaţi ce surpriză au avut când şi-au dat seama că apocalipsa a fost amânată
• Anul 1843 a marcat variantele moderne ale sfârşitului lumii: şefii unor mişcări religioase au prezis date exacte pentru apocalipsă, „ajutaţi” de descrierile biblice ori de revelaţii
• În noaptea de Revelion 1899-1900 ar fi trebuit ca Pământul să-şi dea ultima suflare – mai mulţi americani au ieşit afară din case aşteptând ca viaţa lor să se încheie
• Piazzi Smyth, fondatorul piramidologiei, credea că piramidele ascund mari secrete şi că o nouă eră avea să înceapă în 1960
• Anul 2000 a fost de departe cel mai înspăimântător - sfârşitul venea ori de la cucerirea planetei de către extratereştri, ori de la virusul Y2K, ameninţarea supremă