Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă exclude un posibil 'sfârşit al lumii' în acest decembrie

Noul ministru pentru situaţii de urgenţă din Rusia, Vladimir Pucikov, a dat asigurări, într-un interviu apărut la sfârşitul săptămânii trecute în oficiosul Rossiiskaia Gazeta, că nu se prevăd în viitorul apropiat situaţii de urgenţă la nivel global care să atragă un posibil 'sfârşit al lumii'.

Acest apel la calm din partea oficialului rus intervine în contextul multiplicării, mai ales în reţeaua virtuală, a teoriilor potrivit cărora 'sfârşitul lumii' este aşteptat să se producă în 21 decembrie 2012, dată ce coincide cu finalul calendarului mayaş.

'Există metode adecvate de monitorizare a ceea ce se întâmplă în lume. Este un lucru demonstrat: catastrofele globale se produc aproximativ la fiecare 10-15 de milioane de ani. Ultimele dezastre majore care au afectat dezvoltarea civilizaţiei umane au avut loc cu câteva sute de ani în urmă. De aceea, în viitorul apropiat ne putem aştepta la ameninţări cu caracter natural, dar acestea nu vor fi la nivel global', a subliniat ministrul rus.

În acelaşi interviu, el a amintit că oamenii au de a face cu o mulţime de dezastre naturale şi catastrofe provocate de om, dar că acestea nu au consecinţe pe ansamblul Terrei. 'Ninsori, ploi cu gheaţă, tornade, inundaţii, probleme cu transportul şi cu hrana, avarii în sistemele de alimentare cu apă şi curent electric, toate acestea se întâmplă la ora actuală şi vor avea loc şi în viitor. Dar, oamenii trebuie să fie pregătiţi să se confrunte cu astfel de situaţii. Consecinţele acestora pot fi reduse la minimum', a mai opinat oficialul rus.

Intervenţia ministrului în presă pe subiectul 'sfârşitului lumii' urmează unei scrisori deschise a unui grup de deputaţi din Duma de Stat (camera inferioară) către principalele canale media din Federaţia Rusă, în care au solicitat evitarea dezbaterilor pe tema respectivă, pe motiv că speculaţiile din ultima vreme au o influenţă negativă asupra stării emoţionale a ruşilor.

Autorii scrisorii consideră că discuţiile despre 'sfârşitul lumii' au început să provoace un comportament neadecvat în rândul cetăţenilor, împingându-i pe unii la comiterea unor crime fără motiv. În plus, pe fondul acestor speculaţii s-a înregistrat o creştere a creditelor de consum. Mai mult, vicepreşedintele Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie din Dumă, Mihail Diagterev, a înştiinţat pe această cale mass-media că a avut consultări cu o serie de savanţi cu renume, care l-au asigurat că niciun fel de Apocalipsă nu va avea loc în decembrie.