Apelul societăţii civile dă roade. Muzeul Ţăranului Român, în atenţia inspectorilor lui Cioloş

La scurt timp după ce un grup de personalităţi şi angajaţi ai Muzeului Ţăranului Român a reclamat faptul că instituţia a fost abandonată în grija unui "management impropriu, inadecvat la sarcina sa şi, finalmente, ilegal", inspectorii premierului Dacian Cioloş au intrat în acţiune.
Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Ţăranului Român (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Corpul de control al prim-ministrului Dacian Cioloş efectuează o acţiune de control la Ministerul Culturii cu privire la modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director al Muzeului Ţăranului Român, au declarat miercuri surse oficiale pentru Agerpres.

În urmă cu două zile, în jur de 100 de personalităţi şi angajaţi ai Muzeului Ţăranului Român i-au solicitat premierului Dacian Cioloş, în cadrul unei scrisori deschise, să intervină pentru a remedia situaţia dramatică în care se găseşte instituţia.

"Societatea civilă ia act, cu tristeţe şi îngrijorare, de faptul că una dintre instituţiile culturale fundamentale din România - Muzeul Naţional al Ţăranului Român - este astăzi periclitată şi decredibilizată prin abandonarea ei în "grija" unui management impropriu, inadecvat la sarcina sa şi, finalmente, ilegal. Muzeul Naţional al Ţăranului Român se află, din păcate, în pragul colapsului atât ca funcţionare cât şi ca imagine, în urma rezultatului ultimului concurs pentru ocuparea postului de director al Muzeului.

Este intolerabil ca destinul acestei instituţii identitare pentru cultura românească să fie lăsat de atâta timp la discreţia unui directorat interimar deficitar şi să fie acum legat pentru încă 5 ani de un manager ale cărui performanţă şi profesionalism au fost deja evaluate ca nesatisfăcătoare de către Ministerul Culturii, încă din anul 2014, ceea ce a dus la demiterea sa din funcţie în 2015, prin ordin al Ministrului Culturii de la acea vreme", se arată în scrisoarea deschisă intitulată "MŢR în derivă".

Potrivit semnatarilor scrisorii, printre care Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Theodor Paleologu şi prinţesa Marina Sturdza, actualul director interimar şi posibilul viitor director pentru un nou mandat de 5 ani al Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, s-a dovedit a fi în ultimii 6 ani un manager incapabil să facă faţă exigenţelor profesionale şi morale pe care le reclamă directoratul unei instituţii culturale naţionale.

"Ultimele semnalări în presă, generate de memorii ale unor specialişti şi membri ai Consiliului de Administraţie al MNŢR adresate fie directorului, fie ministrului Culturii şi rămase fără răspuns, dezvăluie practicile unui manageriat lipsit de viziune, discreţionar, cu efecte directe în afectarea imaginii instituţiei şi fără o conlucrare colegială cu specialiştii muzeului. Revocat aşadar din funcţie de jure în urma evaluării Ministerului Culturii din 2014, domnul Niţulescu a reuşit totuşi să profite de o serie de conjuncturi politice şi inerţii instituţionale pentru a rămîne, de facto, director interimar al Muzeului pînă în luna mai 2016, cînd Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru ocuparea respectivei funcţii.

La acest concurs, domnul Niţulescu a pierdut în faţa reputatului profesor Vintilă Mihăilescu, cercetător recunoscut pe plan internaţional şi apreciat pentru activitatea sa în domeniul etnologiei şi antropologiei româneşti. În urma contestaţiei pe care a depus-o după acest prim concurs, domnul Virgil Niţulescu a reuşit să obţină anularea lui invocînd "incompetenţa în domeniu" a unuia dintre membrii comisiei de evaluare – de altminteri unul dintre cei mai recunoscuţi specialişti în arhitectura vernaculară românească, preşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio şi membru în Consiliul Ştiinţific al Muzeului, arhitectul Şerban Sturdza.

În chip inexplicabil, comisia de contestaţii a acceptat contestaţia astfel formulată de candidatul pierzător, ceea ce a creat premisele organizării unui nou concurs pentru directoratul Muzeului, cu o nouă comisie, în luna iulie 2016. Aceasta a doua comisie de concurs i-a dat un foarte suspect câştig de cauză lui Virgil Niţulescu. Domnule Prim-Ministru, acest lucru este inacceptabil şi denotă în chip evident o falsificare a condiţiilor unui concurs onest. Ne întrebăm, prin urmare, cum este posibil ca demersul unui profesionist cu merite incontestabile, care a condus Muzeul Naţional al Ţăranului Român (2005-2010) punând în operă idei dintre cele mai creative şi adecvate misiunii Muzeului, să fie descalificat în faţa unui demers managerial sancţionat de Ministerul Culturii la evaluarea din 2014", se precizează în documentul citat.

În acest context, semnatarii scrisorii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la soarta Muzeului şi îi solicită premierului Dacian Cioloş să dispună de urgenţă o reevaluare a modului în care Ministerul Culturii a desfăşurat ultimul concurs pentru directoratul Muzeului, cu scopul de a pune capăt situaţiei de ilegalitate instituţională în care se află Virgil Niţulescu precum şi degringoladei manageriale de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la care s-a ajuns prin anularea ilicită a concursului din mai 2016''.