Apel public. Diaspora cere soluţionarea problemei actelor de identitate în baza cărora va putea vota la parlamentare

Comisia Electorală Centrală le spune că vor putea vota doar în baza paşaportului de intrare/ieşire din ţară, iar Curtea Constituţională a decis că şi în baza buletinului de identitate. Diaspora solicită autorităţilor să le permită să voteze în baza ambelor documente.
. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Maria Maevschi
27.04.2018

Mai multe asociaţii de moldoveni de peste hotare au semnat un apel public, exprimându-şi astfel îngrijorarea în legătură cu limitarea dreptului la vot a alegătorilor moldoveni din afara ţării, întrucât la alegerile parlamentare din acest an aceştia ar urma să voteze doar cu paşaportul de intrare/ieşire din ţară, neavând dreptul să voteze cu buletinul de identitate.

Astfel, semnatarii solicită autorităţilor abilitate soluţionarea urgentă a acestei situaţii în vederea asigurării dreptului la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare, având în vedere că art.58 alin. (3) din Codul Electoral stipulează că actele în baza cărora poate fi efectuată votarea sunt buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova şi paşaportul pentru intrare/ieşire din ţară.

Pe de altă parte, în p. 7 din regulamentul cu privire la votarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării, regulament adoptat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) la 27 iulie 2010, este indicat doar paşaportul pentru intrare/ieşire din ţară ca document în baza căruia poate avea loc votarea în secţiile de votare de peste hotare.

”Semnatarii consideră că prevederea din p.7 din Regulamentul CEC reprezintă o ingerinţă în dreptul la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare. Semnatarii consideră că prin reglementarea din p.7 din Regulamentul CEC au fost interpretate restrictiv prevederile art. 58 din Codul Electoral referitor la documentele de identitate cu care pot vota cetăţenii Republicii Moldova”, se arată în petiţia diasporei.

În apelul lor, semnatarii au făcut referire şi la hotărârea nr.15 din 27 mai 2014, a Curţii Constituţionale potrivit cărei „votarea este posibilă doar în baza: buletinului de identitate; buletinului de identitate provizoriu; paşaportului pentru intrare/ieşire din ţară; livretului de marinar; legitimaţiei de serviciu pentru militarii în termen sau livretului eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă)”.

De asemenea, semnatarii au ţinut să specifice că Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) susţine ideea ca cetăţenii aflaţi peste hotarele ţării să poată vota şi cu buletinul de identitate, fapt declarat de nenumărate ori de către reprezentanţii BRD.

”În lumina celor expuse şi în contextul alegerilor parlamentare din toamna anului 2018, precum şi luând în calcul că problema votării şi cu buletinele de identitate reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme ale cetăţenilor moldoveni de peste hotare pe segmentul alegerilor”, subsemnaţii solicită:

- Comisei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului - emiterea în regim de urgenţă a avizului consultativ în privinţa aplicării corecte a art. 58 alin. (3) din Codul Electoral în partea ce ţine de dreptul alegătorilor ce votează în secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, de a vota atât cu paşaportul pentru intrare-ieşire din ţară, cât şi cu buletinul de identitate;

- Comisiei Electorale Centrale - modificarea p.7 din Regulamentul cu privire la votarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării, după cum urmează: ,,7. Actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt: a) buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova cu fişa de însoţire; b) buletinul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova; c) paşaportul pentru intrare – ieşire din ţară al cetăţeanului Republicii Moldova”.

Printre semnatarii apelului public se numără:
1. Comunitatea basarabenilor din Irlanda „Moldova Vision”, Dublin, Irlanda
2. Asociaţia de Voluntariat moldo-italiană „Renaşterea”, Parma, Republica Italia
3. Asociaţia „AssoMoldave”, Roma, Republica Italia
4. Asociaţia „Moldova AID”, Philadelphia, PA, Statele Unite ale Americii
5. Asociaţia „Solidarietà Universale”, Padova, Italia
6. Asociaţia culturală „Casa Mare”, Bologna, Italia
7. Liliana Stratulat, Veneţia, Italia
8. Andrei Lefter, Veneţia, Italia
9. Galina Sajin, Bologna, Italia
10. Veronica Ţipirig, Bruxelles, Belgia
11. Alexandr Baikalov, Paris, Franţa
12. Lorina Bălţeanu Paris, Franta
13. Tatiana Proca, Strasbourg, Franta
14. Vitalie Vovc, Paris, Franta
15. Valeriu Lazur, Londra, Marea Britanie
16. Dumitru Vicol, Londra, Marea Britanie
17. Olga Petrusi, Montreal, Canada
18. Nata Albot, Montreal, QE, Canada
19. Stella Jemna, Atlanta, GA, Statele Unite ale Americii
20. Violeta Gaşiţoi, Sacramento, CA, Statele Unite ale Americii
21. Natalia Bortă, Los Angeles, CA, Statele Unite ale Americii
22. Corina Dobindă, Miami, FL, Statele Unite ale Americii
23. Oleg Ciubotaru, Los Altos, CA, Statele Unite ale Americii
24. Mihail Druţă, Parma, Italia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor