Apa de la robinet sau apa imbuteliata?

Institutul National al Sanatatii recomanda sa beti 6 pana la 8 pahare de apa in fiecare zi, dar apa pe care o consumati voi la robinet sau imbuteliata in sticla este sanatoasa?
Institutul National al Sanatatii recomanda sa beti 6 pana la 8 pahare de apa in fiecare zi dar apa pe care o consumati voi la robinet sau imbuteliata in sticla este sanatoasa? (Cris Watk)
Mindy Pennybacker
27.09.2006

Institutul National al Sanatatii recomanda sa beti 6 pana la 8 pahare de apa in fiecare zi, dar apa pe care o consumati voi de la robinet sau imbuteliata in sticla este sanatoasa?

Apa de robinet din toate orasele americane este mai bine testata si regularizata pentru puritate decat apa imbuteliata, conform Consiliului de Aparare a Resurselor Naturale (CARN). Dar calitatea apei voastre de robinet depinde totusi de cat de bine este protejat acviferul, cat de eficient este tratata apa pentru a inlatura poluantii si de conditia tevilor care aduc apa in casa dumneavoastra. Intr-un raport din 2003 asupra apei de baut in 19 orase mari din S.U.A., CARN a concluzionat ca doar Chicago a avut o rata excelenta in privinta calitatii apei.

Depinzand de locul unde traiti, contaminatorii apei de robinet pot varia de la bacterii pana la pesticide, nitrati (de la fertilizatori sau deseuri animale) si chiar arsenic sau plumb (care ataca sistemul nervos si creierul). Apa municipala de robinet este testata in mod regulat si continutul sau este publicat in rapoarte incluse in facturile pentru apa in S.U.A.

Daca locuinta voastra are tevi de plumb sau un put privat, poate ar fi bine sa va testati apa. Verificati intai la departamentul local pentru protectia mediului. Ei ar putea oferi teste gratuite ale apei.

Tineti minte ca consumul nu este singura cale de expunere la contaminatorii apei. Clorul sau urmele de metale grele pot fi inhalate sau absorbite prin piele in timpul unei bai sau unui dus. Puteti inlatura aceste pericole cu filtri speciali pentru dus.

Agentia de Protectie Ecologica (APE) estimeaza ca aproximativ 20% din expunerea la plumb provine din consumul de apa. Temerile au fost declansate la sfarsitul anului 2004 cand Washington Post a raportat ca multe orase au ascuns rezultatele testelor care aratau nivelele de plumb si incalcarea standardelor. Plumbul ajunge in apa care ramane in tevi in cursul noptii, asadar robinetul trebuie lasat deschis timp de 30 pana la 60 de secunde dimineata pentru a da afara apa infectata. Apa calda se infecteaza mult mai mult decat cea rece, asa ca nu folositi apa calda pentru baut sau gatit. Un filtru de carbon, precum cele facute de Brita sau PUR, vor inlatura plumbul si alti contaminatori.

Datorita ingrijorarii pentru apa de la robinet, multi oameni opteaza in schimb pentru apa imbuteliata. Totusi, apa imbuteliata nu poate fi considerata complet pura. Cand CARN a testat peste 1.000 de sticle ale 103 firme de apa in 1999, aproape o treime au continut chimicale sintetice contaminatoare, bacterii si arsenic — acestea depasind nivelurile limita permise de standardele industriei de apa imbuteliata.

Guvernul cere ca produsele cu eticheta “apa de izvor” sa provina dintr-o sursa identificabila dar acest lucru nu asigura ca aceasta se afla intr-o loc curat. CARN a testat o marca etichetata “apa de izvor” si care prezenta imaginea unui lac de munte. De fapt apa provenea dintr-o parcare industriala aflata langa un loc plin de deseuri.

Pana la 40% dintre apele imbuteliate provin de la robinetele municipale si este ceruta testarea lor in ceea ce priveste bacterile si contaminatorii chimici mult mai putin si riguros decat apa de la robinet. Pe de alta parte, producatorii pot doar eticheta apa “purificata” sau “distilata” daca a fost tratata si este de obicei mai ieftina.

Unele chimicale cu gust rau din sticlele de plastic se pot infiltra in apa, in special daca plasticul este zgariat, incalzit sau degradat. Aceste chimicale includ bisphenol-A, o componenta a policarbonatului #7 (plasticul gasit in multe sticle pentru copii si in sticlele de plastic reutilizabile), si plastificatori cunoscuti ca phthalates, care ar putea afecta hormonii si care au fost descoperiti ca se infiltreaza in apa din sticlele facute din PET #1 (polyethylene terepthalate — plasticul folosit pentru cele mai multe sticle de apa) la 9 luni dupa depozitarea apei.

In timp ce este mai sanatos pentru mediu sa reutilizam sticle de apa din plastic, verificati-le pentru semne ale folosirii lor si spalati-le bine pentru a preveni depozitarea de bacterii. Nu lasati apa in ele prea mult timp si nu le expuneti la caldura. Sticlele de plastic mai dure sunt in regula cat timp nu sunt uzate sau zgariate.

Indiferent daca bem apa imbuteliata din motive de sanatate sau nu, sticlele de plastic cantaresc mai mult pe pamant. E nevoie de peste 1.5 de milioane de barili de petrol pe an pentru a face suficiente sticle de apa din plastic PET pentru piata americana, conform Institutului Politicii privind Pamantul. Desi plasticul PET este reciclabil, aproape 90% dintre cele 30 de milioane de sticle folosite pe zi ajung pe drumuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor