Anul 2013 marcat prin cel mai important proiect de infrastructură energetică, Gazoductul Iaşi-Ungheni

În anul 2013 a fost realizat cel mai important proiect pentru economia moldovenească din domeniul energeticii – gazoductul Iaşi-Ungheni - proiect capabil să reducă din dependenţa Republicii Moldova de importul gazelor naturale dintr-o singură sursă, adică din Federaţia Rusă.
(STR / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
04.01.2014

În anul 2013 a fost realizat cel mai important proiect pentru economia moldovenească din domeniul energeticii – gazoductul Iaşi-Ungheni - proiect capabil să reducă din dependenţa Republicii Moldova de importul gazelor naturale dintr-o singură sursă, adică din Federaţia Rusă.

Iniţial, proiectul prevedea asigurarea cu gaze naturale româneşti doar a localităţilor din raionul Ungheni, iar ulterior s-a urmărit extinderea gazoductului până în Chişinău, cu o capacitate de transport care să asigure integral consumul anual de gaze, cu excepţia raioanelor din stânga râului Nistru, scrie adevărul.ro.

Ambele guverne, adică cel al Moldovei şi cel al României şi-au exprimat dorinţa de a realiza rapid gazoductul Ungheni-Iaşi. Lucrările respective nu au decurs însă fără probleme.

În acest sens, precizăm că 40 de familii din România nu au acceptat să fie expropriate de terenurile pe care urma sa treacă conducta. În aceste condiţii, premierul român Victor Ponta a anunţat că va aproba un proiect de lege cu ajutorul căruia se va simplifica procedura de expropriere. Nici în Republica Moldova nu au fost de acord toţi deţinătorii de terenuri agricole să renunţe la proprietăţi din cauza preţului oferit de stat.

În luna august a fost semnat contractul de finanţare a construcţiei gazoductului, iar pe 27 august, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, a fost dat startul oficial al lucrărilor.

"Drumul spre UE este lung şi complex. Astăzi mai facem un pas în această direcţie, unind două maluri europene. Acest deziderat este recunoscut şi acceptat de colegii noştri de la Kremlin. Nu văd nicio problemă în acest sens", a menţionat atunci Iurie Leancă.

La rândul său, Victor Ponta a declarat: "Vreau să cred că la anul, atunci când primii locuitori de aici din zonă vor avea acces în casele lor, la fabrici, la un gaz la un preţ mai mic decât cel pe care îl plătesc astăzi, acel moment va fi mai important decât o mie de vorbe despre România sau despre UE".

"Integrarea Republicii Moldova pe piaţa gazelor europene nu se opreşte aici, cu proiectul gazoductului Iaşi–Ungheni. Există şi a doua etapă şi alte proiecte, este vorba de modernizarea infrastructurii energetice pe ambele maluri", spunea la acel timp comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger.

Ulterior, Traian Băsescu a declarat că totul va fi gata, cel mai devreme, în februarie 2014, şi nu în decembrie 2013, aşa cum a promis şeful Executivului de la Bucureşti.

Capacitatea prevăzută în proiect a gazoductului este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze. Valoarea investiţiei se va ridica la 26,5 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sunt oferiţi de Uniunea Europeană. România va aloca 9 milioane de euro, bani nerambursabili, iar Moldova va contribui cu finanţări de 3 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor