Antonescu: Am discutat cu UDMR înainte de alegeri să fim în aceeaşi majoritate. Ce condiţii pun ambele părţi
alte articole
Cooptarea UDMR la viitoarea majoritate parlamentară a fost discutată cu cei de la USL încă dinainte de alegeri, când s-a ajuns la concluzia că ar fi bine ca, după scrutin, cele două formaţiuni politice să facă parte din aceeaşi majoritate, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
"Am avut discuţii, noi, liderii USL, cu liderii UDMR, cu mult înainte de alegeri, am discutat că după alegeri ar fi bine să facem parte din aceeaşi majoritate, în condiţiile în care raporturile se apropiaseră cumva. (...) Am făcut acest angajament reciproc", a afirmat Crin Antonescu, la Antena 3.
Cu toate acestea, imediat după alegeri, Antonescu precizase că încă nu s-a discutat despre o alianţă cu maghiarii. Anunţul a fost făcut după ce Ponta a declarat, la scurt timp după aflarea rezultatelor de la exit-poll-uri, că va începe discuţiile cu UDMR pentru a forma o majoritate constituţională.
După aflarea rezultatelor alegerilor, au avut loc discuţii între USL şi UDMR şi li s-a transmis liderilor maghiarilor ceea ce este acceptabil pentru USL. "Le-am spus ce variante de colaborare vedem. Aşteptăm să vedem dacă UDMR înţelege că numai în acele condiţii putem să discutăm despre colaborare, vedem în ce formă. Ne întâlnim luni cu UDMR", a precizat Antonescu.
USL este decisă să nu accepte UDMR la guvernare în orice condiţii, mai ales că liderul maghiarilor Kelemen Hunor a emis anumite pretenţii. Antonescu a dat asigurări că UDMR nu va fi la guvernare decât în condiţii pe care le vor găsi rezonabile, acceptabile toţi cei care sunt neliniştiţi de prezenţa maghiarilor la guvernare.
Ce doreşte UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, după consultările de la Cotroceni şi după desemnarea prim-ministrului, va urma o întâlnire cu liderii USL pentru a stabili intrarea maghiarilor la guvernare şi portofoliile care ar putea reveni Uniunii. Numărul posturilor de ministru care vor fi ocupate de UDMR va fi discutat cu liderii USL.
"Săptămâna viitoare, după consultările de la Cotroceni şi după desemnarea primului-ministru, probabil că va urma o întâlnire cu liderii USL. Am spus în CRU că, dacă e vorba de participare la guvernare, înseamnă miniştri în cabinet. Câţi miniştri, rămâne de văzut, trebuie să ţii cont de realitate. Numărul de ministere îl vom discuta cu colegii din USL, când ne vom aşeza, nu transmitem prin presă", a anunţat Kelemen.
Participanţii la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR au aprobat mandatarea preşedintelui Kelemen Hunor pentru a negocia cu USL participarea Uniunii la guvernare şi a împuternicit Consiliul Permanent al UDMR să decidă intrarea la guvernare, în urma negocierilor care vor fi purtate la începutul săptămânii viitoare.
Recunoaşterea statului naţional, condiţie pentru guvernare
Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat că pentru cooptarea UDMR la guvernare, condiţia sine-qua-non este recunoaşterea de către maghiari a articolului 1 din Constituţie care prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil", relevă gândul. info.
"Celelalte negocieri urmează să fie purtate după acceptarea acestei condiţii", a precizat Dan-Radu Ruşanu.
Cererea lui Ruşanu vine după ce maghiarii au anunţat în 2011 că au în plan schimbarea Constituţiei.
"Noi am spus că articolul 1 din Constituţia României nu corespunde cu realitatea şi nu suntem de acord cu această definiţie, dar atunci când se va propune amendarea Constituţiei, vom propune din nou o regândire a articolului 1", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Şi în 2009, când era candidat la preşedinţie din partea UDMR, Kelemen Hunor a pus problema articolului 1 din Constituţie.
"Noi de fiecare dată am spus: în legătură cu Articolul 1 avem o singură problemă - sintagma de stat naţional. Sintagma de stat unitar e ok, indivizibil, nu avem nimic, dar nu suntem de acord cu stat naţional. Noi spunem că într-o ţară în care cam 10% din populaţie reprezintă o altă etnie decât cea românească, nu poţi să spui că statul este naţional", a afirmat Kelemen.
Ce este dispus să ofere Ponta
Premierul Victor Ponta a declarat că este dispus să acorde UDMR un post de ministru pentru că Executivul să nu fie considerat că este "un guvern de două treimi ca cel din ţara vecină, din Ungaria, care asupreşte minorităţi politice sau naţionale".
"Da, eu aş fi dispus, în ideea în care actuala majoritate şi actualul Guvern trebuie ferit de percepţia că este un guvern de două treimi ca cel din ţara vecină, din Ungaria, care asupreşte minorităţi politice sau naţionale. Este părerea strict a mea, personală. Garantez că, dacă luni preşedintele Băsescu mă nominalizează ca şi candidat la funcţia de prim-ministru, împreună cu domnul Antonescu şi domnul Daniel Constantin, vom avea o asemenea discuţie cu UDMR", a precizat Ponta.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, după consultările de la Cotroceni şi după desemnarea primului-ministru, va urma o întâlnire cu liderii USL pentru discutarea intrării Uniunii la guvernare, urmând să fie discutate şi portofoliile care ar putea reveni Uniunii.