Ce condiţii pune UDMR pentru a intra la guvernare

Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
15.12.2012

UPDATE Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR l-a mandatat pe Kelemen Hunor să negocieze cu USL participarea UDMR la guvernare. Discuţiile vor avea loc după consultările de la Cotroceni şi după desemnarea prim-ministrului.

"Am spus în CRU că, dacă e vorba de participare la guvernare, înseamnă miniştri în cabinet. Câţi miniştri, rămâne de văzut, trebuie să ţii cont de realitate. Numărul de ministere îl vom discuta cu colegii din USL, când ne vom aşeza, nu transmitem prin presă", a declarat Kelemen.

***

Chiar dacă participarea UDMR la guvernare este pusă sub semnul întrebării şi a fost contestată puternic de o parte din liberali, liderii maghiarilor afirmă că nu vor face parte în orice condiţii din noua majoritate. Pe fondul tensiunilor din USL legate de includerea maghiarilor în actuala majoritatea, aceştia au anumite pretenţii şi ameninţă că vor intra în opoziţie dacă nu le vor fi satisfăcute.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că participarea Uniunii la guvernare, alături de USL, ar trebui să se facă la nivel de miniştri şi nu doar de secretari de stat sau de şefi de agenţii. Hunor a cerut Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai maghiarilor să decidă cu "înţelepciune" asupra rămânerii sau nu în opoziţie.

"Participarea la guvernare alături de USL înseamnă ministru, nu secretar de stat şi directori şi şefi de agenţii. Şi acestea sunt importante, dar de aici să pornim, o colaborare cu miniştri. Altă opţiune este opoziţia, dar din opoziţie nu va exista dialog şi nu putem implementa proiectele noastre. A treia opţiune nu o văd - sprijinirea USL în Parlament cu voturile noastre -, pentru ca ei nu au nevoie de voturile noastre. Trebuie să decidem dacă vrem să avem un cuvânt de spus, să fim prezenţi acolo unde se iau decizii, deşi matematic nu este nevoie de voturile noastre, să ne hotărâm astfel încât cuvântul nostru să se facă auzit. Trebuie să vedem ce este mai bine pentru UDMR şi pentru maghiarii din Transilvania, să luăm o decizie responsabilă, bazată pe înţelepciune", a declarat Kelemen.

Decizia va trebui luată astfel încât să nu fie ştirbite drepturile comunităţii maghiare şi tot ceea ce s-a obţinut să nu fie diminuat, a precizat liderul UDMR.

Invitaţie de la Ponta

Primul care a lansat invitaţia către UDMR pentru a participa la guvernare a fost premierul Victor Ponta, imediat după aflarea rezultatului alegerilor. La scurt timp, el a revenit asupra declaraţiei sale, după ce a fost intens criticat de liberali. Ponta a recunoscut că la nivelul USL nu a fost luată formal o decizie privind colaborarea cu UDMR şi că declaraţia pe care a făcut-o reprezintă doar părerea sa personală.

"Nu s-a luat nicio decizie cu UDMR. Eu am spus ceea ce cu Crin Antonescu am discutat la nivel informal, deciziile se pot lua doar formal în cadrul conducerilor, al grupurilor parlamentare. Nu există în acest moment nicio decizie de colaborare cu altcineva a USL, există însă o intenţie a mea şi a lui Crin Antonescu de a încerca să aplicăm ceea ce am promis în campanie, şi anume o politică de reunificare a României, de reprezentare a tuturor intereselor. Am vrut să dau un prim semnal, nu facem o majoritate prin care să îi cotropim pe ceilalţi, să omorâm maghiari, pedelişti sau... Eu vreau să folosim această majoritate tocmai pentru a face invers decât a făcut Traian Băsescu, şi anume să reunific societatea românească", a afirmat Ponta, la RTV.

Ce părere au liberalii

Intenţiile lui Ponta de a forma o coaliţie cu UDMR au stârnit un val de critici din partea liderilor liberali. Deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat că nu va vota un Guvern al USL din care să facă parte UDMR şi a prezentat patru motive, pe pagina sa de Facebook.

"1. UDMR a trădat în 2009 înţelegerea cu PNL şi cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis învestirea guvernului Boc 2 (după ce, culmea, votaseră moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului Boc 1 ); 2. Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberaţiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social şi instituţional de astăzi; 3. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Băsescu, fiind un factor decisiv în operaţiunea de salvare a lui Băsescu; 4. Cetăţenii care ne-au votat sunt într-o proporţie zdrobitoare împotriva cooptării UDMR la guvernare", a explicat Orban.

Alianţa cu UDMR nu este privită cu ochi buni nici de ministrul Culturii, liberalul Puiu Haşotti, care s-a declarat împotriva unei asemenea alianţe.

"Sunt ferm împotriva unei alianţe la guvernare cu UDMR pentru că nu este cazul şi pentru că asta am promis electoratului, ca UDMR să rămână în opoziţie", a precizat Haşotti.

Primele tensiuni între liberali şi social-democraţi pe tema alianţei cu UDMR au apărut încă de luni dimineaţă, după ce Ponta anunţase duminică, la scurt timp după aflarea rezultatelor de la exit-poll-uri, că de luni va începe discuţiile cu UDMR pentru a forma o majoritate constituţională.

"Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează", a declarat Ponta.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Despre declaraţia făcută anterior de Ponta, şeful liberalilor a apreciat că reprezintă disponibilitatea USL de a discuta "formule de asociere".

"Cred că domnul Ponta a fost destul de clar. Sigur că a deschis un subiect. Nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Sunt toate posibilităţile deschise. Premierul Ponta a făcut o declaraţie care înseamnă disponibilitatea noastră la a discuta cu UDMR nişte formule de asociere pe reforma constituţională în principal şi acest lucru rămâne valabil chiar dacă vom avea 66% din mandate, pentru că o discuţie despre modificarea Constituţiei trebuie să implice şi opoziţia, şi ARD, şi PP-DD, aşa e normal şi, mai departe, cum vor decurge aceste discuţii şi unde vor ajunge, o să vă anunţăm destul de repede, adică nu asta e tema principală a zilelor următoare", a afirmat Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor