Traian Băsescu a invitat partidele la consultări, luni, de la ora 10.00
alte articole
UPDATE 2
Preşedintele Traian Băsescu a invitat vineri seară partidele parlamentare la consultări simultane, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de premier, luni, la ora 10.00, la Cotroceni. Consultările urmează să se desfăşoare în acelaşi timp cu toţi reprezentanţii partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale.
Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis vineri preşedinţilor partidelor parlamentare şi reprezentanţilor minorităţilor naţionale din Parlament scrisori de invitaţie pentru participarea la consultările necesare desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului României, în conformitate cu prevederile Articolului 103 din Constituţia României. potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Scrisorile de invitaţie au fost adresate către Victor Ponta, preşedintele PSD, Crin Antonescu, preşedintele PNL, Vasile Blaga, preşedintele PDL, Dan Diaconescu, preşedintele PPDD, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, Daniel Constantin, preşedintele PC, Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică şi Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, dar şi minorităţilor naţionale din Parlament, se menţionează în comunicat.
La consultări au fost invitaţi cel mult cinci reprezentanţi ai fiecărui partid politic şi, respectiv, ai minorităţilor naţionale.
UPDATE 1 - Preşedintele a convocat Parlamentul pentru data de 19 decembrie
Preşedintele Traian Băsescu a convocat vineri Parlamentul pentru data de 19 decembrie, la ora 13.00, relevă un comunicat al Preşedinţiei.
„Preşedintele Traian Băsescu, a semnat vineri, Decretul prin care Parlamentul României, ales la data de 9 decembrie 2012, se convoacă în ziua de 19 decembrie 2012, la ora 13.00, la sediul celor două Camere, aflat în Palatul Parlamentului”, se precizează în comunicat.
***
Traian Băsescu: Mă gândesc dacă să convoc Parlamentul pe 19 decembrie la ora 13.00
Aflat la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii de presă imediat după summit-ul CE. Printre altele, Traian Băsescu a precizat că alegerile s-au desfăşurat normal, iar rezultatul acestora nu este alterat de incidentele care au avut loc în campanie. Traian Băsescu a declarat, de asemenea, că se gândeşte dacă să convoace Parlamentul miercuri, 19 decembrie, la ora 13.00, data la care legislativul actual îşi încheie mandatul.
Preşedintele a mai anunţat că le-a dat liderilor europeni, printre care preşedintele CE, José Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, un document "în interesul României", fără a preciza însă ce conţine acesta.
Întrebat de jurnalişti despre faptul că în imaginile de la fotografia de familie a Consiliului European a fost văzut dându-i un document preşedintelui PE, Martin Schulz, Traian Băsescu a răspuns că a fost dorinţa sa să se vadă acest lucru.
"Cum credeţi că eu mă duceam la fotografia de familie cu un document fără să vreau ca acest lucru să se vadă? Dacă vroiam să nu se vadă, i-l dădeam lui Martin Schulz în Consiliu", a afirmat Băsescu, refuzând însă să precizeze ce conţine documentul.
Apoi, preşedintele a menţionat că acelaşi document l-a transmis şi lui Barroso şi Hollande, dar şi altor lideri europeni, şi că era "în interesul României" ca acel document să ajungă la aceştia.
Traian Băsescu a fost întrebat dacă era referitor la aderarea la spaţiul Schengen, însă a negat acest lucru.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu
Temele CE
- Consiliul a avut trei teme principale. Una legată de politica economică şi de constatarea deciziilor de miercuri cu privire la mecanismul de supraveghere bancară. Al doilea, legat de politica de apărare şi securitate şi cel de-al treilea, de Siria.
- O să mă axez în principal pe subiectul economic. Acest subiect a ocupat după-amiază de ieri, noaptea de azi-noapte şi prima parte a zilei de astăzi, fiind subiectul de maxim interes pentru viitorul uniunii.
Preşedintele a lansat şi câteva mesaje
1. Trebuie consolidată Uniunea Economică şi Monetară. liderii UE au stabilit că mergem înainte cu procesul de integrare a Uniunii.
2. Politicile economice trebuie să fie orientate către creştere economică. Şi putem traduce acest mesaj: trebuie realizat un echilibru între cheltuielile care reprezintă consum şi cheltuielile pentru investiţii. Altfel nu vom putea asigura creştere economică.
Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină seama de un element esenţial - nu pot suprapune funcţionarea a două Parlamente. Parlamentul actual îşi termină mandatul în 19 decembrie. Şi uite, în avion, la asta o să mă gândesc, dacă o să convoc Parlamentul pentru 19 decembrie, la ora 13.00, sau... Vreau să fie cât mai apropiat, pentru ca instituţiile rezultate din alegeri să poate fi rapid puse pe picioare.
3. Disciplina bugetară: numai politici bugetare solide sunt favorabile creşterii economice: buget orientat spre investiţii, cheltuielile să fie prioritizate.
- S-a revenit asupra unui mesaj important: sunt state cum este România care au aplicat politici extrem de ferme în perioada 2010-2012 pentru restabilirea echilibrelor macro-economice. Aceste state pot fi în situaţia în care, deşi se încadrează în parametrii pactului de stabilitate şi creştere - România va avea un deficit sub 3% - nu au resurse pentru investiţii ca să-şi genereze o creştere mai accentuată. Atunci poate interveni UE cu resurse proprii şi atâta timp cât au un deficit mai mic de 3%, să vină cu resurse pentru investiţii.
- Sunt cu deficitul bugetar sub 3%, îmi trebuie un astfel de proiect, trebuie să-i accentuez dezvoltarea, dar dacă aş împrumuta bani, aş depăşi deficitul. Şi atunci vine UE cu resurse nerambursabile şi mă ajută să-mi generez creştere economică, fără să ies din parametri.
- A fost unul dintre eforturile diplomatice ale României: realizarea uniunii economice şi monetare va fi un proces deschis faţă de statele din afara zonei euro.
- Acum s-a stabilit clar că orice ţară are aceste opt IN sau opt OUT.
- Se constată că în cadrul financiar mai integrat va fi stimulată relansarea normală a creditării.
- Despre mecanismele de supraveghere: Consiliul a luat notă de faptul că miniştrii de Finanţe s-au înţeles asupra sistemului unic de supraveghere.
- Înţeleg că vor fi bănci mari, sistemice, care vor fi în directa supraveghere a BCE. BCE va supraveghea direct marile bănci şi băncile mai mici, şi care, am înţeles eu, vor fi supravegheate şi ele direct de BNR.
- Co-legiuitorii trebuie să realizeze rapid directiva cu privire la modul de redresare a băncilor.
- Unul dintre obiectivele majore ale CE, promovând această abordare, e ruperea cercului vicios dintre bănci şi state.
- Până acum, băncile făceau pocinogul şi statul venea şi plătea.
- Acum se încearcă o detaşare a celor două entităţi, mai ales că în ultimii ani acest cerc a generat costuri extraordinare pentru bugete. Avem exemplul Spaniei, care nu ar fi avut un buget în dificultate, a trebuit să împrumute sume uriaşe din cauza sistemului bancar. În România, în anii 90, toată lumea a spus - cade Bancorex, Banca Agricola - bugetul de stat a plătit miliarde la acea vreme destul de dificilă.
- Sistemul care se creează permite ruperea legăturii dintre obligaţiile statului şi obligaţiile private ale băncilor.
- Întrebarea e, de unde banii? Răspunsul e - din Mecanismul European de Stabilitate, finanţat, care poate face faţă la astfel de evenimente.
- Dacă se creează un mecanism unic de supraveghere, trebuie creat şi un mecanism unic de rezoluţie, de intervenţie la băncile cu probleme, care să stabilească nivelul până la care se intervine.
- În interiorul UE există discrepanţe uriaşe de competitivitate între statele membre şi atunci competitivitatea trebuia să fie unul dintre elemente.
- Alegerile s-au desfăşurat normal, iar rezultatul acestora nu este alterat de incidentele care au avut loc în campanie.
Întrebat dacă va semna vineri decretul de convocare a Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a răspuns:
"Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină seama de un element esenţial - nu pot suprapune funcţionarea a două Parlamente. Parlamentul actual îşi termină mandatul în 19 decembrie. Sigur, va rămâne să decid, şi uite în avion la asta o să mă gândesc, dacă o să convoc Parlamentul pentru 19 decembrie, la ora 13.00, sau.. Vreau să fie cât mai apropiat pentru ca instituţiile rezultate din alegeri să poate fi rapid puse pe picioare".
Biroul Electoral Central a anunţat că a emis şi transmis, vineri, la "Monitorul Oficial", spre publicare, procesele verbale privind rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 9 decembrie, iar ulterior acestea au şi fost publicate, tot vineri.
Preşedinţia informase recent că preşedintele Traian Băsescu va convoca Parlamentul şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea premierului care să formeze viitorul guvern imediat după publicarea în "Monitorul Oficial" a rezultatului alegerilor.