ANSA: informaţia despre zecile de mii de tone de mere şi prune moldoveneşti, returnate de către Rusia, nu corespunde realităţii

(STR / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
08.11.2013

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) consideră că informaţia din mass-media despre zecile de mii de tone de mere şi prune moldoveneşti, returnate de către Rusia, nu corespunde realităţii. Potrivit datelor ANSA, oferite pentru "Infotag", în perioada august - octombrie, agenţii economici din RM au furnizat în Rusia peste 60 mii tone de mere şi 20 mii tone de prune.

Din această cantitate, organele de control din Rusia au sistat doar şase loturi cu greutatea totală de aproximativ 119 t. ANSA, de asemenea, afirmă că Moldova este una dintre cele mai des pomenite ţări, de către Rosselhoznadzor, a căror produse nu corespund standardelor şi cerinţelor stabilite.

"De pe 28 octombrie până pe 3 noiembrie a fost înregistrat doar un singur caz în care producţia de origine vegetală din Moldova a fost necorespunzătoare. Cu câteva săptămâni în urmă, toate loturile de produse din Moldova corespundeau standardelor de import ale Rusiei", au menţionat cei de la ANSA, solicitând reprezentanţilor mass-media să verifice mai atent informaţia distribuită.

Potrivit datelor Rosselhoznadzor, din iunie până în august, doar de către autorităţile din regiunile Breansk şi Smolensk au fost înregistrate 29 de cazuri de încălcări a legislaţiei Uniunii Vamale şi a Rusiei în privinţa asigurării regimului de carantină a plantelor la importarea produselor de origine vegetală din RM.

Printre încălcări se numără lipsa sau neregulile documentelor însoţitoare, lipsa marcajului, de asemenea, cinci loturi de fructe cu greutatea totală de 96 t erau contaminate cu un organism periculos care necesită instituirea măsurilor de carantină.

În consecinţă, 15 loturi de producţie contaminată, cu masa totală de peste 250 tone, a fost returnată exportatorilor moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor